Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Jomart Tokayev, anayasa değişikliği için düzenlenen cumhuriyet referandumunda başkentte oy kullandı. Tokayev, yeni anayasanın vatandaşların hak ve özgürlüklerini güvence altına alacağını ve ülkenin geleceği için tarihi bir adım olduğunu belirtti.
Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Jomart Tokayev, anayasa değişikliğine ilişkin cumhuriyet referandumunda oyunu kullandı. Devlet Başkanı, başkentteki Öğrenci Sarayı’nda bulunan 51 No’lu referandum merkezinde sandık başına gitti.Oy kullanmasının ardından yerli ve yabancı medya temsilcilerine açıklamalarda bulunan Tokayev, referandumun ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
“Bugün ülkemizin kaderini belirleyecek bir gün”
Cumhurbaşkanı Tokayev konuşmasında referandumun tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bugün ülkemizin kaderini belirleyecek bir gündür. Hepinizi tebrik ediyorum. Bu anayasa gerçekten tarihi bir belgedir. Vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini garanti altına alıyor. Bu nedenle son derece önemlidir.”
Tokayev ayrıca yeni anayasanın ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacağını belirtti.
“Zaman değişiyor, yeni anayasa gerekli”
Devlet Başkanı, 1995 yılında kabul edilen anayasanın ülke tarihinde önemli bir rol oynadığını, ancak değişen şartların yeni bir anayasal düzenlemeyi gerekli kıldığını ifade etti.Tokayev konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“1995 yılında kabul edilen anayasa ülkemiz için özel bir rol oynadı. Ülkemiz yaklaşık 35 yıl bu belgeyle yaşadı. Ancak zaman durmuyor. Bu nedenle yeni bir anayasa kabul etmenin zamanı geldi.”
Tokayev, anayasa reformunun hazırlanmasına bizzat aktif şekilde katkı sunduğunu da belirterek, yeni anayasanın ülkenin geleceğine hizmet edeceğine inandığını söyledi.
Basın toplantısında soruları yanıtladı
Referandumda oy kullanmasının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev, anayasa reformunun hedefleri, siyasi reform süreci ve uluslararası gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Kazakistan’da düzenlenen referandumun, ülkenin siyasi reform sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildiği ifade edildi.ASTANA — ZAMAN Avustralya













