Dünya Liderleri Forumu’na baş konuşmacı olarak katılan Ekmeleddin İhsanoğlu,Avustralya Başbakanı Julia Gillard ile ikili görüşmede bulundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu BM Genel Kurulu (BMGK) toplantıları vesilesiyle geldiği New York’taki temasları devam ediyor.
Genel Sekreter İhsanoğlu Pazartesi günü BM Genel Kurulu 67. dönem oturumları kapsamında gerçekleştirilen ilk zirve olan “hukukun üstünlüğü” temalı toplantıya katıldı. Toplantının ardından Uluslararası Kızıl Haç kurumunun Başkanı Peter Mauer ile ikili bir görüşme yaptı. Görüşmede Genel Sekreter, Suriye’de giderek artmakta olan acil insani yardım ihtiyacı ile son bilgileri aldı ve görüşlerini paylaştı. Aynı gün Columbia Üniversitesinde düzenlenen Dünya Liderleri Forumu’na baş konuşmacı olarak katılan İhsanoğlu, İslam dünyasındaki değişimleri değerlendirdiği bir konuşma yaptı. Yaşanan değişimlerin bir birikim sonunda geldiğini ifade eden Genel Sekreter, bunun bir Arap Baharı değil diktatörlerin sonbaharı olduğunu belirtti. Konuşmasında Peygamber Efendimize (s.a.s) hakaret içeren filmden de bahseden İhsanoğlu, bu iğrenç filmi nasıl kınıyorsa aynı derecede akabinde yaşanan şiddet eylemlerini de kınadığını söyledi. İhsanoğlu forumun ardında Obama çifti tarafından verilen resepsiyona katıldı.
İhsanoğlu BMGK toplantılarının açılışına katıldığı ikinci gün temasları da çok yoğundu. İKT-AB Troyka toplantılarına katılan İhsanoğlu, akabinde İKT’nin Sierra Leone ve Somali temas grubu toplantılarına başkanlık etti. Toplantılarda her iki ülkenin yaşamakta olduğu demokratik geçiş dönemleri, devamında yapılan seçimler ve bunların toplumsal huzurlarıyla ekonomilerine olan etkileri tartışıldı. Genel Sekreter İhsanoğlu; Bulgaristan Devlet Başkanı Rosen Asenov Plevneliev, Avustralya Başbakanı Julia Gillard ve Mısır dışişleri bakanı ile ikili görüşmelerde bulundu. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Barones Catherine Ashton ile de Filistin meselesinin çözümü, Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarının haklarının iadesi, insani yardımlarının temini ve Suriye’deki şiddete son verilmesi gibi konularda uzun bir görüşme yaptı. Genel Sekreter, ayrıca Barones Ashton’a kendisinin de katkılarıyla başlatılan İstanbul Süreci sonucunda BM’den bu yıl çıkarılan 16/18 sayılı din eksenli ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili kararın bu yaşanan film ve karikatür hadiselerinin ardından pratik manada uygulanabilmesinin ne denli önemli hale geldiğini de ifade etti.