Bu yıl Auburn Gelibolu Camii’nde yapılan ‘Adli Yıl’ açılışına, NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith, Gölge Adalet Bakanı Paul Gerard Lynch, Yargıtay Başkanı Tom Bathursth, Barolar Birliği Eski Başkanı John Dobson, yüksek yargı üyeleri ile çok sayıda hâkim ve savcı katıldı.
Auburn Gelibolu Camii, bu yıl üçüncü kez Adli Yıl açılış törenine ev sahipliği yaptı. Sydney’deki Gelibolu Camii’nde 20 Şubat Perşembe günü yapılan törene, NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith, Liverpool Eyalet Milletvekili ve Gölge Adalet Bakanı Paul Gerard Lynch, Yargıtay Başkanı Tom Bathursth, Barolar Birliği Eski Başkanı John Dobson, yüksek yargı üyeleri ile çok sayıda hakim, savcı ve avukat katıldı. Bir önceki yıl caminin bahçesinde gerçekleşen tören, bu yıl caminin içinde yapıldı. Din Görevlisi İmam Musa Çelik’in Kur’an-ı Kerim’den değişik süreleri okumasıyla başlayan program, yapılan ikramlarla sona erdi. Daha önce katılımcıların konuşmalarıyla gerçekleşen ‘Adli Yıl’ açılış programı, bu yıl ise kısa tutuldu. Akşam Namazı vaktinin girmesi ile sona eren programda konuşan Griffith Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Profesör Mohamad Abdalla, Avustralya’nın adalete çok önem verdiğini ve tüm toplumun adaletten eşit şekilde faydalanması için özen gösterdiğini söyledi. Abdalla, Adalet sisteminde reforma ihtiyacı olan ülkelerin çoğunun Müslüman ülkeler olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Abdalla, İslam Dini’nde adaletin çok önemli olduğunu belirterek, hak ve hukukun toplumun ve sosyal hayatın esasını teşkil ettiğini kaydetti. Dr.Abdalla, Avustralya’daki yargı sisteminin özelliklerinden bahsetti. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle ‘İslam’da Adalet’ anlayışını vurguladı. Mohamad Abdalla ; ‘Çekinmeden söyleyebilirim ki; Kur’an-ı Kerim’deki adalet anlayışını, Avustralya gibi bir ülke, çoğu Müslüman ülkelerden daha iyi sergiliyor ve savunuyor. Adalet sisteminde reforma ihtiyacı olan ülkelerin çoğu Müslüman ülkelerdir. Bir durup, düşünecek olursak neden Mısır, Libya gibi ülkelerde protestolar çok fazla oluyor? Çünkü yıllarca haksızlığa uğramış insanlar artık gerçek demokrasinin gelmesi ve adalet prensiplerinin işlemesini istiyorlar’’ dedi.
TÖRENDE, TOPLUM TEMSİLCİLERİNİN HABERDAR EDİLMEMESİ ÜZÜNTÜYLE KARŞILANDI
Öte yandan programdan toplum temsilcilerinin haberdar edilmemesi nedeniyle, törende bulunmamaları büyük bir eksiklik olarak göze çarptı. Bu tür törenlerin toplumumuzun, Eyalet yargıçları ve hükümetiyle yakınlaşmasına önemli bir vesile olması gerekirken, Gelibolu Camii Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Asaroğlu’nun da ev sahibi olarak törene katılmaması dikkat çekti. Yapılan törenin sönük geçmesi ise gelen misafirlerin gözlerinden kaçmadı. Bundan üç yıl önceki programa davet edilen toplum temsilcileri ve Türk kökenli Avukatlar, törenin davet edilen yargıçlarla dostluklar kurulmasını sağlaması açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etmişlerdi.
Adalet Bakanı Greg Smith:
Organize yapanlar bir grup Müslüman Avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı üç yıldır organize ediyorlar. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirlerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.
Yargıtay Başkanı: Tom Bathursth
Adli Yıl açılışı töreni, bu yıl camide üçüncü kez yapılıyor. Adli yıl açılışı, Müslümanların yargı mensuplarına olan saygı ve sevgisinin bir göstergesi. Bu yılki açılış programının caminin içerisinde olması farklıydı. Konuşmacının yaptığı ‘İslam’da Adalet’ başlıklı konuşması da çok ilginç ve muhteşemdi. Bu programla, eyaletimizde görev yapan hukukçular, Müslüman toplumla tanışıp, kaynaşarak İslam hakkında daha fazla bilgi edinmiş oluyorlar. Onun için bu törenin fonksiyonu küçük görülmemeli. Sizler benden daha iyi biliyorsunuz ki tarihte, İslam hukuku çok önemli fonksiyona sahipti. Avrupa yüz yıllarca Karanlık Çağı yaşarken, Müslüman toplumlarda kanun ve adalet mekanizması geçerliydi. Tarihte, Müslümanların kanuna karşı saygılarını nasıl görüyorsak, bugün Avustralya’da da görüyoruz. Herkes bağımsız bir yargı ister. Biz hükümetin bir parçası değiliz ve olmamalıyız. Mahkeme ile ilgili işi olanlar bağımsız yargı isteyeceklerdir ve zaten buda öyle olmalı.
Paul Gerard LYNCH: Milletvekili
Bu açılış törenleri yıllarca kiliselerde oldu. Muhteşem, olağanüstü olan Gelibolu Camii’nde böyle bir programın organize edilmesi ve burada bulunmak çok güzel. Açılış programı aynı zamanda bize yargı sisteminin çokkültürlülüğe olan desteğini gösteriyor. Çünkü burası, çokkültürlülüğün bir simgesi. Organizeyi yapan ve bu programın gerçekleşmesi için çalışan herkesi tebrik ederim.
John Dobson:Barolar Birliği eski Başkanı
Bu programa 3 yıldır katılıyorum. Benim için büyük bir gurur kaynağı. Bu yılki format değişik oldu. Cami içerisinde yapıldı. Benim gibi Müslüman olmayanlar için farklı bir tören ve onur verici. Adli Yıl törenleri Avustralya’da ilk olarak, 1931’de yapıldı. Osmanlı Mimarisini çok güzel şekilde yansıtan Gelibolu Camii, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk toplumunun ortak mirasını temsil ediyor. Her iki ülke baş başa verip, ülkelerimizde Anzak törenleri organize ediyor. Bayraklarımız birlikte dalgalanıyor. Kültürlerimizi, geleneklerimizi, paylaşarak, daha fazla tolerans, anlayış ve saygı göstererek, önemli bir toplum inşa etmeye adım atmış oluyoruz.