Hava kirliliğinin hissedilir derecede yükselmesiyle astım, nefes darlığı, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığı çekenlerin sayısında artış yaşandığı belirtildi.
Isparta Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Akkaya, Batı Akdeniz bölgesinde hava kirliliğinin çok önemli bir sorun olduğunu belirterek “Hava kirliliğini oluşturan etmenler arasında egzoz gazları, fabrika, kalorifer ve soba dumanları yer almaktadır. Bunlar Isparta’nın hava kirliliğine neden olan önemli etkenlerdir” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENİRSE HASTALIKLAR TARİH OLUR
Hava kirliliğinin göğüs hastalıklarını tetiklediği gibi akciğer kanserinin de etkenlerinden biri olduğunu belirten Prof.Dr. Akkaya, bölgede akciğer kanserinin yaygın görüldüğüne dikkat çekti. Prof.Dr. Akkaya, hastalığın en büyük etkeninin hava kirliliği olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Hava kirliğinin neden olduğu ölümcül iki önemli hastalık akciğer kanseri ve akciğer hastalığı (KOAH)’dır. Akciğer kanserinin geriye dönüşü yoktur. Hava kirliliği önlendiği an bu hastalıkların hepsi tarih olur”
Hava kirliliğinin önlenmesi adına organize bir çalışma yapılması gerektiğini anlatan Akkaya, şunları söyledi: “Hava kirliliği sorununun çözülmesi herkesi ilgilendiren bir konudur. Bunu sadece idarecilere bırakmamak lazımdır. Sivil toplum örgütleri, kamu sektörü, çevre il müdürlüğü, belediye başkanlığı, valilik hep beraber organize bir çalışma yapmaları gerekmektedir.”
KOAH KALICI BİR HASTALIK
KOAH’ın nefes darlığına neden olan bir hastalık olduğunu bildiren Prof.Dr.Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOAH, kalıcı bir hastalıktır. En önemli özelliği ilerleyici nefes darlığı oluşmasıdır. 4 evreye ayrılır. Evre 1’deki hastalar zaman zaman öksürüğü olduğunu ifade eder. Evre 2’de yavaş yavaş nefes darlığı başlar. Evre 3’de düz yol yürümekte, 15 adımda nefes darlığı oluşur. Evre 4’de artık zaruri ihtiyaçlarını yaparken tıraş olurken, yemek yaparken nefes darlığı oluşur.”
Hastalığın belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı olduğunu anlatan Prof.Dr. Akkaya, şunları söyledi: “Hastalığın tanısı muayene, akciğer grafiğinin çekilmesi ve solunum fonksiyonu testiyle ortaya konulur. Böylelikle KOAH’ın derecesi belirlenir. KOAH hastalığında önemli olan hastalığın ilerlemesini durdurmaktır.”