Bulunduğu ilçede her cenaze namazına katılarak büyük bir vefa örneği gösteriyor emekli imam Bahattin Ural. Kıldırdığı yüzlerce cenaze namazında verdiği telkinlerle yanlış adetleri de sona erdirmiş. Yöre halkının hem sevgisini hem saygısını kazanan emekli imam, çağrıldığı her yere gidiyor. Öyle ki kentte oturan Alevi vatandaşlar da cenazelerine özellikle Ural Hoca’yı davet ediyor.
Anadolu’nun bir ilçesinde bütün cenaze namazlarını gönüllü bir imam kıldırıyor. Bahattin Ural… Onu 12 bin nüfuslu Bünyan ilçesinde tanımayan yok. Çünkü o ilçedeki herkesin özellikle kötü günlerinde yanında oluyor. Emekli imam olan Ural, bugüne kadar kıldırdığı cenaze namazı sayısını ise hatırlamıyor. “İlçe mezarlığında metfun bulunanların yüzde 20’sinin cenazesine katılmışımdır.” diyen 72 yaşındaki Ural, cenaze evlerindeki yemek ve fakire para dağıtma gibi yanlış adetlerin de kaldırılmasına vesile olmuş.
Kayseri’nin Bünyan ilçesinde 18 camiden sadece 3’ünde cenaze namazı kılınıyor. Bu nedenle cenazeler, genellikle kent meydanında oluşturulan alandan kaldırılıyor. Burada kılınan cenaze namazlarının gönüllü imamı ise Bahattin Ural. 45 yıl cami imamlığı yaptıktan sonra 2003 yılında emekli olan Ural, imamlık yaptığı sürede olduğu gibi emekli olduktan sonra da neredeyse hiçbir cenaze namazını kaçırmaz. Yöre halkı da Ural’ın çağrılan her cenazeye gittiğini biliyor. Öyle ki kentte oturan bazı Alevi vatandaşlar da cenazelerine özellikle Ural Hoca’yı davet ediyor. İlçe merkezinin yanı sıra köylerden de davet alan Ural, bugüne kadar yıkadığı ölü sayısı ile kıldırdığı cenaze namazı sayısını hatırlamıyor. Bir ara katıldığı cenazeleri not alan Ural, defter sayfaları dolunca not tutmayı bıraktığını söylüyor.
Aynı zamanda hafız olan emekli imam Bahattin Ural, cenaze namazı kıldırmasının yanı sıra cenaze törenlerinde yaşanan bazı yanlış âdetleri de düzeltmiş. Cenaze evinde yemek dağıtılması, fakirlerin cenaze yakınından para istemesi ve belli bir süre içecek (çay, kola) servisi yapılması gibi âdetleri nasihat ederek kaldırtmış. Şu anda ilçede, sadece uzak yerlerden gelen yakın akrabalara ikramlarda bulunuluyor.
Vatandaşların ‘hocaların abisi’ olarak isimlendirdiği Ural, cenaze hizmetinin zor bir görev olduğunu belirterek, “Çağrıldığım bütün cenazelere katılırım ve namaz kıldırırım. Sayısını hatırlamıyorum ama ilçe mezarlığındaki definlerin yüzde 20’sinin namazını kıldırmışımdır.” diyor. İlçe halkından Doğan Dursun, Bahattin Hoca’nın zengin-fakir ayrımı yapmadan ilçedeki bütün cenazelere katıldığını ve cenaze yakınlarına sabırlı olmaları konusunda telkinlerde bulunduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bahattin Hoca’nın bu özelliğini herkes bilir ve 7’den 70’e bütün insanlar ona saygı gösterir.”