Sağlık Bakanlığı, ülkemizde erkeklerin karşılaştığı en büyük sağlık risklerinden birisinin koroner kalp hastalıkları olduğunu, koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı tüm ölümler içinde yüzde 43 ile ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de erkeklerin karşılaştığı en büyük sağlık risklerinden birisinin koroner kalp hastalıkları olduğunu, toplumumuzda koroner kalp hastalıklarından ölümlerin ise 45-74 yaş grubu için Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyelerde olduğu bildirildi. Koroner kalp hastalıklarının geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlı olduğunun, erkeklerde kadınlardan yaklaşık 10 yaş erken başladığını ve oran olarak daha yüksek olduğu kaydedildi. İlerleyen her on yaşın hastalığa yakalanma riskini yaklaşık 2 -2,5 kat arttırdığı vurgulandı.
OBEZİTE GÖRÜLEN ERKEKLERDE KALP HASTALIĞI GÖRÜLME RİSKİ ÇOK FAZLA
Açıklamada, 45 yaşın üzerinde olmak, birinci dereceden erkek akrabalarda 55 yaşından önce koroner arter hastalığının varlığı, sigara içmek, hipertansiyon, total kolesterolün 200 mg/dLden fazla olması, şişmanlık, sebze ve meyve tüketiminin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin azlığı gibi sebepleri olan erkeklerin koroner kalp hastalıkları konusunda dikkatli olunması uyarısı yapıldı. Erkeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyen kan basıncı değerlerindeki artışın, yaşlanma ile birlikte artış gösterdiği, yapılan araştırmalarda ülkemizde erkeklerde hipertansiyon görülme sıklığının yüzde 19,5 olduğu, ancak hipertansiyon hastası olan erkeklerin ancak yüzde 16’sının tedavi görmekte olduğu ifade edildi. Erkeklerde görülen obezitenin oranının yüzde 21,2 olduğunu, özellikle 50-59 yaş grubundaki erkeklerde obezite oranının en yüksek olduğu ifade edildi. Obezite görülen erkeklerde de kalp hastalığı görülme riski çok daha fazla olduğu kaydedildi.
‘HER YIL 100 BİN KİŞİ SİGARA NEDENİYLE ÖLÜYOR’
Kan kolesterol düzeylerinin 50 yaşına kadar erkeklerde daha yüksek seyrettiğinin, yapılan taramalarda 30 yaş üstü erkeklerin yüzde 11,6’sında şeker hastalığı saptandığı ifade edildi. Ülkemizde sigara içilmesi kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olduğu, 40-59 yaş arasında kadınların yüzde 13’ü, erkeklerin yüzde 56’sı, 60 yaş üstünde ise kadınların yüzde 5’i, erkeklerin yüzde 37’si sigara içtiğinin tespit edildiği, ülkemizde her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğü ifade edildi.
Açıklamada, koroner kalp hastalıklarından korunmak için, yeterli ve dengeli beslenmek gerektiği, yağlar konusunda ölçülü olup, doymamış yağları tercih ederek, günlük protein ihtiyacının hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen göstermek gerektiği, besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat etmek gerektiği, posalı besinleri sıkça tüketmek gerektiği, şekerli içecek ve tatlı tüketiminizi azaltarak, alkol ve sigaradan uzak durmak gerektiği, tuz tüketimine dikkat ederek, sebze ve meyve tüketimini artırmak gerektiği, bol su içmek gerektiği, vücut ağırlığını dengede tutarak, hareketli bir yaşam sürmeye çalışmak gerektiği ifade edildi.
(CİHAN)