Meclis’in tatile girmesiyle birlikte darbe dönemlerine ilişkin dinlemelerine ara veren Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, dinlemelerin incelenmesi ve devlet kurumlarından gelen belgelere yoğunlaştı.
1960 ile 2007 tarihleri arasındaki askeri darbe ve muhtıra sürecini araştıran komisyon, bugüne kadar dönemin aktörü, mağduru ve yakın tanığı olmuş 30’a yakın kişiyle görüştü. Yeni yasama yılında 156 kişinin daha bilgisine başvurulacak. Dinlemeler Meclis’in açılmasıyla birlikte 1 Ekim’den itibaren tekrar başlayacak. 1960 darbesini araştıran alt komisyon ise önemli bir konuyu incelemeye aldı. Komisyon 1960 döneminin sorumluları olan Milli Birlik Komitesi’nin 38 kişilik cunta ekibinin darbe sonrası devlet kurumlarında hangi göreve getirildiği araştırılıyor. Böylece 1960 darbesinin maddi çıkar boyutu da ortaya çıkarılmış olacak. Bilindiği gibi 1960 darbesinin kaynağında cuntacı ekibin ekonomik beklentileri olduğu çok kez dillendirilmişti. Komisyon, konuyla ilgili devlet kurumlarından istenen belgelerin gelmesini bekliyor.
Zaman’a konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili ve 1960 alt komisyonu başkanı Cengiz Yavilioğlu, MBK üyelerinin hesaplarına ulaşmak çok zor olduğu için devlet kurumlarındaki görev yerlerinin tespit edilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Komisyon ayrıca Başbakanlık ve ilgili bakanlıklardan Yassıada mahkeme tutanakları, darbenin ardından yapılan kanun ve düzenlemeler ile dışarıdan getirilen eğitim müfredatıyla ilgili belgeleri de teslim alarak, inceleme ve raporlama işlemine başladı. Ayrıca darbeye zemin hazırlayan medya haberlerinin üzerinde de duruluyor. Cengiz Yavilioğlu, özellikle yoğunlaştıkları haberleri şu şekilde sıralıyor: “6-7 Eylül olayları, kıyma makineleri, öğrenci hareketleri ve Adnan Menderes başta olmak üzere DP’lilerin hesaplarıyla ilgili haberler.”
Bu tür haberlerin kaynağı ile kimlerin fayda elde ettiklerini araştırdıklarını belirtiyor. Darbeye mesnet kabul edilen bu tür olayların kaynaklarını net bir şekilde ortaya koymak istediklerini kaydediyor. 28 Şubat ve 1960 alt komisyonu ile ortak bir şekilde dinlenen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de gerekli görülmesi halinde 27 Mayıs ile ilgili tekrar dinlenecek. Bu arada komisyonun üzerinde durduğu en önemli konulardan birisi de dönemin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun’un rütbelerinin iadesi. Komisyon’un incelemeye almasından sonra Genelkurmay Başkanlığı Erdelhun’un rütbelerinin darbenin ardından gelişen süreçte iade edildiğini açıklamıştı. Komisyon, Genelkurmay’ın açıklamasına itibar etmekle birlikte, Erdelhun’un rütbelerinin hangi kanalla, ne şekilde ve hangi yöntemle iade edildiğini araştıracak.
28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanması için düzenleme yapacağız
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, 28 Şubat sürecinde brifingli yargı kararları ile mağdur edilen isimlerin yeniden yargılanmasını sağlayacak düzenleme yapacaklarını ifade etti. Gazeteci-yazar Aslan Değirmenci’nin Kanal 5’te hazırlayıp sunduğu ‘Son Gündem’ programına konuk olan Selçuk Özdağ, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Batı Çalışma Grubu’nun finans kaynağının araştırıldığını bildirdi. 6 milyon kişiyi fişleyen BÇG’nin bu gücü nasıl elde ettiğini incelediklerini söyleyen Özdağ, “İllegal bir yapıya kimlerin finans desteği sağladığını ortaya çıkartmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Sadece BÇG’nin finans destekçileri değil, genele bakıyoruz. Süreci iyi analiz etmek ve ışık tutmak için yazışmalarımız sürüyor. Servet transferlerini her boyutuyla araştırıyoruz.” diye konuştu. Cuntacı ve işbirlikçilerinin 28 Şubat sürecinde ‘yatak hikâyesinden şeriat tehlikesi’ çıkardıklarını anlattı. Özdağ, “Kirli medya, sermaye hükümete ortak olmak isteyerek cuntacılarla ortak hareket ettiler. Diğer darbeler bedenimize zarar verdi ama 28 Şubat post-modern darbesi ruhumuza musallat oldu. Maneviyat ve ahlak ile kavga edildi; insanlar mağdur edildi. Biz mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Kesinlikle yeniden yargılanmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü yargı bugün olduğu gibi o gün bağımsız değildi, brifingliydi. Darbeciler istediği için verilen kararlar var. Hukuki düzenlemeler yapacağız. Ceza almış insanlarımızın yeniden yargılandığı takdirde suçlarının olmadığı görülecektir.” ifadelerini kullandı. DARBECİLER DE ARTIK, ‘DARBE KÖTÜDÜR’ DİYOR Manisa Milletvekili Özdağ, komisyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Darbecilerle birlikte hareket eden bazı isimlerin de komisyona bilgi vermeye başladığını anlattı. Özdağ, “Güvercin ürkekliği içinde geliyorlar. Nezaketi görünce mutlu oluyorlar. Hemen hemen hepsi vicdan azabı çekiyorlar. Çok önemli bilgiler verdikleri gibi bugün darbecilerle kol kola olmaktan dolayı duydukları pişmanlıkları dile getiriyorlar. Artık darbeciler, ‘darbeler kötüdür’ diyor.” diye konuştu. ANKARA CİHAN