Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, yaz sebze ve meyvelerini kışın yemenin hormonlu yiyecek anlamına geldiğini ve vücudu olumsuz etkilediğini söyledi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, kışın hareketi arttırmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Mevsiminde yenilmeyen sebze ve meyveler başta olmak üzere dikkat edilmeyen bir kaç konunun kilo alımını ve vücudu olumsuz etkilediğini ifade eden Öztürk, “Yaz sebze ve meyvelerini kışın yemek, hormonlu yiyecek yemek anlamına geliyor. Bu da vücudu olumsuz etkileyebiliyor. Meyveyi bütün olarak yemek yerine çok sayıda meyveyi sıkarak elde edilen meyve suları ve hazır meyve sularıyla çok yüksek oranda kalori almak, yüksek kalorili yiyecekleri gündüz az miktarda tüketmek yerine uzun kış akşamlarında, metabolizmanın en yavaş olduğu saatlerde tüketerek aşırı kalori almak kışın beslenmede en sık yapılan hatalar olarak sayabiliriz” dedi.
“DANS ETMEK YARARLI BİR EGZERSİZDİR”
Dans etmenin çok kalori harcanmasına sebep olduğundan oldukça yararlı bir egzersiz olduğunu belirten Öztürk, “Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar, hatta hafif soğuk algınlıkları bile, bağışıklık sisteminin zayıflığının göstergesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedeni de besin yetersizliğidir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için oksijenli ortamdaki hareketimizi artırmak zorundayız. Dışarıda veya salonda spor yapamıyorsak, evde koşu bandıyla da spor yapabiliriz. Dans etmek de çok kalori harcanmasına neden olduğundan oldukça yararlı bir egzersiz olabilir” diye konuştu.
“ARA ÖĞÜNLER İLE KAN ŞEKERİ DENGEDE TUTULMALI”
Gün içinde ara öğünler ile kan şekerinin dengede tutulması gerektiğini ifade eden Öztürk, “Günlük olarak tüketilenlerin değerlendirilmesi yapılmalıdır. Günlük miktarlar kişiye ve kaloriye göre değişim göstermektedir. Besinlerin termik etkisinden faydalanmalıdır. Yani açlığı uzatmamalıdır. Ara öğünler, yemek yeme atağını da engelleyeceği için mutlaka yapılmalıdır ara öğün alternatifleri mutlaka lifli ve kana karışma hızı düşük gıdalar olmalı. Meyve, yoğurt, ayran, lifli çubuklar, tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. Sindirim sisteminizin hareketi metabolizma hızınızın göstergesidir. Ananas, kivi, elma, armut gibi meyveleri küp küp doğrayarak, içine bir miktar ılık süt, bir veya iki yemek kaşığı kadar kepek ilave edilmiş bir karışım olarak tüketirsek, kabızlık sorununa karşı da önlem almış oluruz” şeklinde konuştu.
“SADECE DİYET YAPARAK KİLO VERMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Sadece diyet yaparak kilo vermenin mümkün olmadığının altını çizen Uzman Gülay Hamzaoğlu Öztürk, “Fazla kiloların kaybedilmesinde, doktorunuz ve beslenme uzmanınızın takibinde kalarak bir program uygulamanız gerekiyor. Bu uygulamada yaşanan problemlerin birlikte ele alınarak zamanında çözüm yaratılması önem taşıyor. Kilo kontrolünde ve sağlığı korumada bir diğer çevresel etmen düzeli bir egzersiz rejiminizin olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, haftada en az 3 kez, 45-60 dakika aralıksız spor yapılmasını öneriyor. Sadece diyet yaparak kilo vermek mümkün olmadığından, doğru beslenme kuralları ve sporu birlikte uygulamak kilo vermeye yardımcı olacaktır” diye konuştu.