Harvard Üniversitesi ile yaşlanma araştırmaları yapan Hebrew Senior Life Enstitüsü tarafından yürütülen ortak çalışma, sigara içmenin moleküler sistem üzerinde etkili olduğunu belirledi.
Araştırmanın yazarlarından Roby Joehanes, “Sigaranın zararlı etkisi 30 yıldan fazla sürebiliyor. Güzel olan tarafı ise sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra, DNA’daki kimyasal değişimin önemli kısmı, hiç sigara kullanılmamış hale dönebiliyor. Yani insan bünyesi, tütün tüketiminin zararlı etkilerine karşı kendini iyileştirmeye çalışıyor.”
DNA’nın zarar görmesinin, kalp hastalıkları ve kanser dahil bir çok rahatsızlığın sebeplerinden biri olduğuna inanılıyor.Uzmanlar, araştırma için 16 bin kişinin kan örneklerini inceledi. İncelemelerde sigarayı bırakan kişilerin DNA’larındaki bozulmada 5 yıl içinde düzelme olduğu görüldü. Ancak yine de bazı bozulmalar kaldı.DNA’nın zarar görmesi sürecine “metilasyon” deniyor. Metilasyon DNA’nın işlevini bozuyor, kansere ve daha birçok hastalığa yol açıyor. Araştırmacılar, sigara tiryakileri arasında yaklaşık 7 bin gende değişim olduğunu söylüyor. Bu bilinen insan genlerinin üçte biri demek.Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri’ne (CDC) göre, sigara, aslında önlenebilir olan hastalıkların başlıca nedeni ve ABD’de her yıl 480 bin can alıyor. Dünya çapında her yıl sigaranın tetiklediği hastalıklardan ölen insan sayısı ise tam 6 milyon. Çoğunluğu kanser, kalp ve akciğer hastalıklarından hayatını kaybediyor. ABD’de sigara içme oranları dikkat çekici ölçüde düştü. Yetişkin nüfusun yüzde 15’i sigara kullanıyor.