Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) son raporuna göre tüm dünyada her yedi çocuktan biri, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterin çok daha üzerinde hava kirliliğine maruz kalıyor.
UNICEF Direktörü Anthony Lake, “Hava kirliliği dünya genelinde 5 yaşın altında 600 bin çocuğun ölümünde etkisi olan bir faktör ve bu sorun hergün milyonlarcasının hayatı ve geleceklerini tehdit ediyor,” dedi.2 milyar çocuk Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kalitesi standartlarının altındaki bölgelerde yaşıyor. Bunlarda 620 milyonu Güney Asya’da, 520 milyonu Afrika’da ve 450 milyonu da Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde yaşıyor.UNICEF, çocukların hava kirliliğinin etkilerine daha fazla maruz kaldığını çünkü akciğerlerinin, beyinlerinin ve direnç sistemlerinin gelişmekte olduğunu kaydetti.UNICEF, iklim değişikliği konferansına katılacak ülkelerden çocukları hava kirliliğinden korumak için 4 acil adım atmasını isteyeceğini belirtti.
Bu adımlar:
1. Hava kirliliğini azaltmak için önlemler alınması
2. Çocukların tedavi edilmelerine olanak sağlanması
3. Çocukların hava kirliliğine maruz kalmasını en aza indirilmesi
4. Hava kirliliğini daha iyi gözetlenmesi olarak sıralandı.
Lake, “havamızın kalitesini koruduğumuzda çocuklarımızı da koruyoruz, her ikisi de geleceğimiz için temel öneme sahip,” dedi.