Bulantı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, inatçı ve şiddetli baş ağrıları beyin tümörünün habercisi olarak kabul ediliyor. Kişide görünür bir rahatsızlık yokken, ısrarcı ağrılara eşlik eden kusmaları da ciddiye almak gerekiyor. Her baş ağrısında beyin tümöründen şüphelenilmemeli.
Beyninde tümör olan her hastada da ‘baş ağrısı görülür’ diye bir kural yok. Ancak, uzmanlara göre, günlük hayatta sıkça görülen her baş ağrısında beyin tümörü akla gelmemeli.
Baş bölgesindeki iyi huylu tümörler genellikle çevrelerindeki sağlıklı dokulara sıçramıyor ve vücudun diğer yerlerine yayılmıyor. Bu iyi tarafı… Ancak, iyi huylu tümörler bazen, beynin hassas bölgelerine baskı yaparak ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Uzmanlar, çok nadir olarak, iyi huylu beyin tümörlerinin zamanla kötü huylu tümöre dönüşebildiğine dikkat çekiyor. Kötü huylu tümörler genellikle daha riskli olup, çoğunlukla ciddi hayati tehlike oluşturuyor. Bunlar hızla büyüyerek, çevrelerindeki sağlıklı dokulara yayılma eğiliminde oluyor. Nadiren kanser hücreleri kötü huylu beyin tümöründen ayrılarak beynin diğer bölgelerine, omuriliğe, hatta vücudun diğer yerlerine yayılabiliyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, beyin tümörünün belirtilerini şöyle sıralıyor:
- Sabahları kötüleşen baş ağrısı,
- Bulantı ya da kusma,
- Konuşma, görme ya da duymada değişiklik,
- Ayakta durur ya da yürürken denge problemi,
- Kişilik, ruh hali ya da konsantre olma yetisinde aşırı değişiklik,
- Hafızayla ilgili sorunlar,
- Kaslarda seğirme, kasılma, spazm ya da nöbetler,
- Kol ve bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi bulunma.
Üstte sıralanan belirtilerin kesinlikle beyin tümörü habercisi olmadığına vurgu yapan uzmanlar, bu belirtilerin başka sağlık problemine de bağlı olarak oluşabileceğine işaret ediyor. Önemli olan nokra şu: Bu semptomları bulunan kişiler vakit geçirmeden doktora görünmeli, erken teşhis ile tedavilerini kendileri kolaylaştırmalı.tr724.com