Ramazan yarılandı. İftar, sahur derken kilo aldık sızlanmaları başladı. Önlem olarak hemen sahura kalkmadan oruç tutmak akla geliyor. Oysaki bu doğru bir uygulama değil. Uzmanlar, sahur öğününün asla atlanmaması gerektiğini belirtiyor. Çünkü, sahursuz tutulan oruçta metabolizma yavaşlıyor ve kilo vermek değil aksine kilo alınıyor.
Peki sahurda nasıl beslenmeli ki kilo sorunu yaşanmasın? Öncelikle, ev yemekleri, pilav, makarna, tatlı ve hamur işi gıdalar, açlığın yanı sıra susuzluk hissini de artıracağından bunlardan kaçınılmalı. Yoğurt veya süt tok tutucudur. İçindeki triptofan amino asidinden dolayı, uykuya tekrar dalmaya da yardımcı olur. Masanızdan eksik etmeyin.
Proteince zengin olduğu ve sindirimi uzun sürdüğü için tokluk hissi veren yumurta, sahurda mutlaka alınması gereken bir besindir. Tercihen haşlanmış tüketilmeli. Fakat yulaf kepeği ile birlikte veya mantar-domates-biber gibi sebzeler ile omlet haline getirilerek, az miktarda zeytinyağında pişirilerek tercih edilebilir.
Sahurda yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak yulaf ezmesi tüketmeyi bir deneyin. Meyve veya şekersiz kompostoyu ihmal etmeyin zira bunlar size enerji verir. Aynı zamanda bağırsakların gün içinde çalışmasına yardımcı olur. Cevizi özellikle insülin direnci olanlar ıskalamamalı. 1-2 tatlı kaşığı tahin pekmezi muhakkak alın. Peynir yemeden yapamıyorum diyorsanız, az tuzlu olanları tercih edin. Ekmeğe gelince; Tam buğday, çavdarlı veya tahıllı ekmekten başkasını aklınızdan bile geçirmeyin.