Ramazan ayında rahatsızlığı olanların özellikle diyabetiklerin oruç tutup tutmama tartışması her sene yaşanır. Uzmanlar, her hastanın oruç tutma yönünden ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Diyabet hastalarının bazıları oruç tutabilir. Oruç tutmaları sakıncalı olan diyabet hastaları da var. Bir şeker hastası, eğer doktoru uygun görmüyorsa oruç tutmamalıdır. Bu konuda “kişiye özel” kararlar verilmelidir.
Kan şekeri düzeyleri kontrol altında olan, ağız yoluyla alınan diyabet ilaçlarıyla tedavisini sürdüren hastalar (insülin salgılatan ilaç grupları hariç), doktorlarının izniyle oruç tutabilir. Tip 1 diyabeti olanlar ve tip 2 diyabeti olup da insülin kullanan hastalarda, kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) riski fazla olduğundan dolayı, uzun süreli açlık dönemleri tehlikeli olabilir. Tip 2 diyabeti olan hastaların önemli bir kısmı, insülin kullanımına ihtiyaç duymaz. Doktorları uygun görüyorsa, ağızdan alınan ilaçların desteğinde, düzenli bir beslenme programı ile oruç tutulabilir.
Diyabet hastaları Ramazan’da nelere dikkat etmeli?
-Doktor ve diyetisyen yardımıyla, günlük kalori miktarı ayarlanmış ve Ramazan ayına göre güncellenmiş bir beslenme programı uygulamak.-Sahur ve iftarın yanı sıra gece saat 10-11 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını en az üçe çıkarmak.
-Diyabet hastaları pideden uzak dursun! Beyaz ekmek, hamur işleri, pirinç pilavı, makarna, patates gibi glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme potansiyeli) yüksek basit karbonhidratlardan kaçınmakta fayda var.
Diyabet hastaları, sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli?
Sahurda; süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, kepekli-tahıllı ekmek veya gibi “proteinden zengin” besinler ve domates, salatalık ve meyve çeşitlerinin bulunduğu “vitaminden zengin” kahvaltı tarzı bir beslenme şekli benimsenmelidir, çünkü protein içeren besinler, midede daha uzun süre kaldığından dolayı, uzun süreli tokluk sağlar. İftarda az yağlı çorba, ızgara et ya da tavuk, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatlar, bulgur pilavı, sebze ve zeytinyağlı yemekler gibi yemekleri tüketilmeli.tr724.com