Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor.
Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile birlikte dişlerde çürük gelişimi sorunları da ortaya çıkabiliyor. Diş Hekimi Aslı Tapan, bu sebeple iftar ve sahur vakitlerinin ağız bakımı için doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
‘Özellikle sahurdan sonra dişler fırçalanmadan yatılmamalı’ diyen Tapan, bir başka önemli uyarıda daha bulunuyor: ‘Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamayın. Bu yıpranmaya neden olabilir. Yemekten en az 1 saat sonra dişlerinizi fırçalayın. Eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanın.’
Oruç tutarken ağız kuruluğu ve ağız kokusunun sık yaşanan sorunlar olduğunu belirten Diş Hekimi Aslı Tapan, bunların önüne geçmek için yapılacakları ise şöyle sıralıyor: Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu arttırır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.
Tatlıdan sonra bir bardak su için
Gün boyu aç kalınmasından dolayı iftarlarda tercih edilen tatlı ve gazlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu arttırmaktadır. Ağız ve diş sağlığı bakımından bu tür çürük oluşumunu arttıran besinlerin tüketiminden uzak durmak gerekir. Yemekten sonra dişlerin fırçalanmasının uygun olmadığı, iftar daveti gibi ortamlarda, tatlı tüketilmişse en azından bir bardak su içerek dişlerin kısmi de olsa temizlenmesi sağlanmalıdır.
Ağız ve diş sağlığınız için bunlara dikkat edin:
- Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olmaktadır. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü koku azaltılabilir.
- Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması unutulmamalıdır.
- Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Tok tutması için tercih edilen süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu arttırır.
- Enerji içeceklerinden uzak durun.
- Lokmaları mümkün olduğunca fazla çiğneneyin.
- Et ve şarküteri ürünleri fazla tüketilmeyin.