TURGUT EFE KARA/ Tr724 HABER MERKEZİ |
Eski Meclis Başkanı AKP’li Binali Yıldırım ile eski Beylikdüzü Belediye Başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu arasında geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi kıyasıya bir yarışa sahne oldu. Halka haber hizmeti veren devlete ait Anadolu Ajansı’nın (AA) İstanbul seçim sonuçları ile ilgili yaptığı manipülasyon ise bütün dünyanın dikkatini bu yarışa çevirdi.
İmamoğlu, sıra dışı performansı ile manipülasyonu boşa çıkarmayı başarırken, bakanlık ve başbakanlık da yapmış olan Yıldırım, AA’nın veya partisinin kurbanı olarak ‘kazandım’ açıklaması yaptı.
Kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul’da ipi İmamoğlu göğüsledi. Ortaya çıkan netice, iki aday arasında ne gibi farklar olduğunu göz atma ihtiyacı doğurdu. İşte o farklar:
1
Ekrem İmamoğlu: 49 yaşında. İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu.
Binali Yıldırım: 64 yaşında. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ni bitirdi.
2
Ekrem İmamoğlu: 10 yıllık siyasi geçmişi var. İstanbul Beylikdüzü ilçesinin belediye başkanlığından geliyor. Kazanma şansı düşük gösterildi.
Binali Yıldırım: İstanbul Büyükşehir’deki bürokratlık dönemi dahil siyasette 25’inci yılı. Bakanlık, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı’ndan geliyor. ‘Yarışın favorisi’ diye lanse edildi.
3
Ekrem İmamoğlu: Muhafazakar/sağ kökenli bir aileden geliyor ama üniversite yıllarından itibaren ‘sosyal demokrat’ değerleri benimsedi.
Binali Yıldırım: Siyasi hayatı boyunca, İslamcılık’tan muhafazakar/dindar demokratlığa, oradan milliyetçi-muhafazakarlığa evrilen AKP içinde yer aldı.
4
Ekrem İmamoğlu: Seçim çalışmalarını tek başına yürüttü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu uzaktan destek verdi.
Binali Yıldırım: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın himayesinde seçim çalışması yaptı. Erdoğan, İstanbul’un birçok ilçesinde son saatlere kadar miting düzenledi.
5
Ekrem İmamoğlu: Maddi imkanları sınırlıydı. Reklam verme gücü zayıftı. Buna rağmen iktidar medyası reklamlarını yayınlamadı. Sosyal medyayı kullanmaya çalıştı.
Binali Yıldırım: İktidar partisi AKP ve devletin her türlü maddi desteği arkasındaydı. Bütün reklam panoları ve medya sınırsız alan açtı. Sosyal medyanın her mecrasında yer aldı.
6
Ekrem İmamoğlu: Gazete ve televizyonlar haberlerinde yer vermedi. Verdiklerinde ise eleştiri ve negatif propaganda yaptı.
Binali Yıldırım: Yüzde 95’e ulaşan ‘havuz medyası’ bütün sayfalarını ve ekranlarını kendisine açtı. Olumsuz hiçbir yönünden bahsetmedi. Hakkındaki yolsuzluk iddialarına değinmedi.
7
Ekrem İmamoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil, daha önce İstanbul’u yöneten belediye başkanlarını ziyaret etti, görüşlerini aldı.
Binali Yıldırım: Herhangi bir ziyaret trafiği kamuoyuna yansımadı. Adaylığı açıklandıktan sonra bile Meclis Başkanlığı görevini uzun süre devam ettirdi.
8
Ekrem İmamoğlu: Seçim gecesinde Anadolu Ajansı’nın yaptığı manipülasyon krizini yönetmeyi bildi. Sakin ve özgüvenli tavrı ile sorumluları göreve çağırması dikkat çekti.
Binali Yıldırım: Anadolu Ajansı’nın tartışmalı sonuçlarına herhangi bir yorum yapmadı. Bu sıralarda teşekkür konuşması hazırladığını gösteren bir fotoğrafı yayınlandı.
9
Ekrem İmamoğlu: 9-10 kez kameraların karşısına geçmesine ve elindeki ıslak imzalı sonuçlarda önde gözükmesine rağmen ‘kazandım’ açıklaması yapmadı.
Binali Yıldırım: Sadece bir kez medyanın karşısına çıktı ve daha sonuçlar netleşmeden heyecansız bir şekilde ‘kazandık’ konuşması yaptı.
10
Ekrem İmamoğlu: Sandık sonuçlarını takip etmek için kurduğu ekip ve birlikte gerçekleştirdikleri disiplinli çalışma, sonuçları ile beraber ekranlara yansıdı.
Binali Yıldırım: Sandık sonuçlarını takip etme işini tamamen partisine ve Beştepe Sarayı’na bırakmış bir görüntü çizdi.
11
Ekrem İmamoğlu: Sandık sonuçlarını sabaha kadar kararlı bir şekilde takip ederek, bütün manipülasyonları boşa çıkardı. Sabah saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu ve Anadolu Ajansı geceden beri paylaştığı verileri doğruladı.
Binali Yıldırım: ‘Kazandık’ açıklamasından sonra kayıplara karıştı. Teşekkür konuşması için yapılan canlı yayın ekiplerini dağıtmak zorunda kaldı. Sabah mahcup bir ifade ile YSK’nın son kararını beklediğini açıkladı.
12
Ekrem İmamoğlu: 10 yıllık bir yerel yönetim tecrübesini akıl, zeka ve sağduyu ile birleştirerek nasıl bir yönetim sergileyeceğini gösterdi.
Binali Yıldırım: İpleri ‘tek adamın’ ve ‘partinin’ eline bırakarak, 25 yıllık ‘devlet adamlığı’ tecrübesinin 3 ayda nasıl heba edilebileceğini ortaya koydu