Ekrem İmamoğlu: “Ben Sayın Demirtaş’ı Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde takip etmiş birisiyim. Ülkenin ihtiyaç duyduğu bir dille süreç yönetti”dedi.
YSK’nın İstanbul seçimini iptal etmesiyle ilgili mazbatası iptal edilen Ekrem İmamoğlu, canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Programda köşe yazarı Nagehan Alçı’nın “İleride cumhurbaşkanlığına aday olacağınızı düşünüyorum” yorumuna İmamoğlu, “Ben siyasi ideallerimi asla ve asla bir makam hırsı üzerinden yapmam. Asla ve asla kendi kariyerinizi çizdiğiniz an siyasette başarılı olma şansınız yok” dedi. İmamoğlu, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki soruya da “Demirtaş’ın anlayışını beğenen birisiyim” dedi.Yüksek Seçim Kurulu’nun tartışmalı kararıyla mazbatası alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Didem Arslan Yılmaz ile Türkiye’nin Nabzı programına konuk oldu. Ekrem İmamoğlu, Nagehan Alçı, Mehmet Akif Ersoy, Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtladı.
Ekrem İmamoğlu, Nagehan Alçı’nın ”Çok kısa bir süre içinde Türkiye’ye kendinizi tanıttınız. Sabırla ve her şeyi tekrar tekrar anlatıyorsunuz. Sizinle ilgili yazılmış kitabı da okudum. Çok detay öğrendim. Beylikdüzü ilçe başkanı olduktan sonra Beylikdüzü belediye başkanı olmayı kafaya koyduğunuzu düşünüyorum. Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğunuzda da İBB Başkanı olmayı kafaya koydunuz. İlerde de Cumhurbaşkanlığına aday olacağınızı düşünüyorum” ifadelerine şu şekilde yanıt verdi:
”Ben siyasi ideallerimi asla ve asla bir makam hırsı üzerinden yapmam. Şöyle bir farklılık var; 2009 yılında Beylikdüzü’nde belediye başkan adayı olmak istemiştim ama olmadı. 2009’da olmayınca partim bana ilçe başkanı olmam konusunda telkinde bulundu. Dolayısıyla zihinlerde, Ekrem bir sonraki seçimlerde Beylikdüzü belediye başkan adayı olur diye vardı. Asla ve asla kendi kariyerinizi çizdiğiniz an siyasette başarılı olma şansınız yok. Partime çok teşekkür ediyorum.”
İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları:
(YSK’nın gerekçeli kararını nasıl yorumluyorsunuz?) Ne yazık ki dağ fare doğurdu demiştim. Çok kötü bir süreç Türkiye demokrasisi adına. YSK Türkiye’nin demokrasi sürecine büyük bir darbe vurmuştur. Öncesinde başlamıştı sıkıntılı süreç. 31 Mart gecesi başlamıştı. Kaygılarımız 31 Mart öncesinde de vardı. Örneğin devletin tüm yetkili yetkilileri ‘dünyanın en güvenilir seçim sistemi Türkiye’de’ diyorlardı. Seçimi kaybedenler mazeret uydururlar diyorlardı. Biz temkinli yaklaşarak bakın seçim stratejisi olarak meydan meydan geziyor olabilirsiniz, yapmayın, işinize bakın. Özellikle bakanlıklara mesajlar yolladım meydanlarda, televizyon programlarında. Kendilerinden çok emin, buna sadece devletin bakanları, yetkilileri değil AK Parti Genel Başkan yardımcıları, hatta sayın Cumhurbaşkanı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklaması bir adım daha ileriye gidip, seçime hazırlıklı olduklarını ifade ederken her sandıkta AK Partili insanların görev yaptıklarını söyledi.
YSK milletin iradesine aykırı bir karar verdi
Biz de büyük çaba gösterdik sandık güvenliğiyle ilgili olarak. O gece devletin eliyle Anadolu Ajansı birçok ekrana yansıyan bilgileri verme noktasında Türkiye tarihinin belki dünya tarihinin en rezil gecesini yaşattık. Devlet yetkili kurumlarından bir kişi ‘niye yapmıştır’ demiyor. Biz elimizdeki ıslak imzalı tutanakları üzerinden hakkımızı savunduk. 14 saat bu ülkeye veri verilmemiştir. Pişkin konuşmalar olmuştur. Tedbirli olduk. Onların sandık görevlilerin bazı yerlerde bizden daha fazla olduğunu biliyoruz. Hakkımızı aradık. 6 Mayıs itirazlar vs. 45 gün uydurdular. Hak olanları elbette, bazı içtihatlara göre hak kabul edilen itirazlar elbette vardır. Birçok gerekçe uydurma. Negatif olumsuz tarih yazdılar. Demokrasiye darbe vurdular, halkın iradesini yok saydılar. YSK hukuka aykırı bir karar verdi.
(Didem Arslan Yılmaz: Oy farkı nasıl düştü sorusu merak ediliyor. Bilinçli, organize iş var deniyor. Ne dersiniz?) Uydurma, çok basit örnek vereceğim. 31 Mart gecesi 3 bin 870 oyla kazandık, elimizdeki sağlam verilere göre diyen bir aday var. Çıktı açıklama yaptı. Partililerine kendisini alkışlattı. Biz hep temkinli davrandık. 1 Nisan günü ilerleyen saatlerinde bir tahminde bulundum, bazı hatalar, eksiklikler var. 17-18 bin oyla kazanacağımızı düşünüyorduk. 24 saat içinde 13 civarında naklen yayın yaptım. Herhalde rekordur. Hakkını arama konusunda bu kadar naklen yayın olmamıştır.
(Deniz Zeyrek: Binali Yıldırım ”Çok basit çaldılar” dedi. Ben de size sorsam; bu seçim neden yenileniyor?) Hukuksuzluk yaptılar, haksızlık yaptılar ama çaldılar denmez. Hele hırsızlar hiç denmez. Caminin önünde cuma namazının çıkışında yanınızda Diyanet İşleri Başkanı ile beraber kime diyorsunuz? Sayın Cumhurbaşkanını ben 6 Mayıs’ta uğurladım. 5 gün sonra çaldılar denmeye başlandı. Ramazan ayınız mubarek olsun dedim. Sizin de mubarek olsun dedi. Ben olsam bir hırsız varsa karşımda elini tutmam. Halk dilinde deniyor. Binali Yıldırım da çark etti. Sonra o da hırsızlar demeye başladı. Üzüldüğüm taraf şu, 16 milyon İstanbullu mu çaldı, YSK mı çaldı, sandık kurulu üyeleri mi çaldı? Kim çaldı?
Bir kelimeyi sürekli tekrar ederek insanların bilincinde bir algı oluşturuyorsunuz. Bir yalanı yeterince uzun, gürültülü, sık söylerseniz insanlar inanır. Sürekli tekrar tekrar söyleyin. Gobels’in sözü. Şu anda insanlar gerçeği öğrenmiş durumda farkında değiller.
(Alçı: Türkiye’nin güvenliği varken, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme kararına ne diyorsunuz?) Benim Kürt meselesi diye bir tanımı doğru bulan birisi değilim. Benim Kürt vatandaşım, hemşehrim, kardeşim var. Türk vatandaşı ne kadar teminatsa bu ülkenin Kürt kökenli vatandaşım, hemşehrim de o kadar teminattır. Ben bu akşam bir evdeydim. Gaziosmanpaşa’da bir evde iftarımı açtım. Çocuğumuzun, sokağımızın meselesi aynı. Devlet bütün süreçleri aklıselim, şeffaf yönetmesi lazım. Devletin bazı işleri vardır. Açılım dendi, Meclis’te insanlar anlatın bize, ne yaptığınızı bilmiyoruz dediler.
Demirtaş’ın anlayışını beğenen birisiyim
Ben Sayın Demirtaş’ı Cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde takip etmiş birisiyim. Kendisiyle tanışmadım. Keşke tanışsaydım. Ülkenin ihtiyaç duyduğu bir dille süreç yönetti. Keşke o dil herkesin gündeminde olsa. Alkışlıyorum ve beğendiğimi ifade eden birisiyim. Daha basından, Demirtaş konusundan ‘PKK’ deniyor. 17 yaşında bir kızımız bombalama eyleminde öldürüyor. 17 yaşında ya bir terör eyleminde ölen kızımızın cenazesine gitmişim. PKK’lı cenazesine gitmişim gibi yazıyorlar. Ben buna dava açarım. Birisi size PKK’lı dese dava açmaz mısınız?
Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmalarını isterim. Bu ülkede bir fikir suçu olmasın isterim. Hak ve özgürlüklerin kanun yasa temelinde işlediği bir ülke istiyorum. Siyasi iradenin konuşup, yargının iki gün sonra buna göre karar verdiği bir ülke istemiyorum.