• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Dış Haberler

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında son durum: İşgalden kurtarılan bölgeler

Ekim 7, 2020
in Dış Haberler
10
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Ermenistan psikolojik operasyon yürütüyor, basın kuruluşları gri propaganda yapıyor, Azerbaycan ise meşru müdafaa savaşı içinde.”

Azerbaycan’dan bir akademisyenin Dağlık Karabağ’la ilgili haberlere dair yorum yaparken kullandığı bu sözler, iki ülke arasında zaman zaman çıkan çatışmaların yanında aralıksız bir savaşın sürdüğünün de göstergesi: Propaganda savaşı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 100 yıldır devam eden, ancak Sovyetler dağıldıktan sonra yeniden ortaya çıkan ve 26 yıldır çözüm bekleyen Dağlık Karabağ Sorunu, 27 Eylül’de yeniden başlayan çatışmalarla gündeme geldi.Zaman zaman yaşanan her çatışmada olduğu gibi bu kez de iki ülkenin sadece orduları savaşmıyor. “Haklılık ve meşruiyet iddiası” üzerinden süren bir mücadele de var.İki tarafa yakın yayın organları, son 10 gündür sıklıkla karşı tarafın “kara propaganda yaptığına dair” haberler paylaşıyor.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye asıllı girişimcinin Kanada başarısı:1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak “unicorn” status aldı

2 milyon Filistinli ‘insani şehirde’ tutulacak

AİHM’den 117 kişi için daha ihlal kararı: Türkiye’ye 555 bin eoru tazminat tazminat

ABD başta olmak üzere yurt dışında yaşayan Ermeniler, hafta sonu çeşitli eylemler düzenledi. Hollywood’daki medya kuruluşlarının bulunduğu yolu trafiğe kapatan yaklaşık 500 Ermeni protestocu, “Ermenistan’a karşı daha adil bir haber yayını yapılmasını” talep etti. Protestocular, “Azerbaycan’ın Türkiye’den destek alarak agresif saldırılarda bulunduğunu ve Ermenistan’ın halkını korumak için meşru müdafaa yaptığını” savunuyor.Uluslararası hukuka göre bölge, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağı olarak görülüyor. Ermenistan’ın 1992-1994 arasında süren savaşta ele geçirdiği ve “Ermenistan toprağı” ilan ettiği bölgede, savaş öncesi daha fazla olan Ermeni nüfusun silahlanarak düzenlediği saldırılar ve iki halk arasında karşılıklı yaşanan çatışmalar sonrası, Azeri nüfusun yarısı bölgeyi terk etti. Böylece Ermeni nüfusun oranı yüzde 80’e yükseldi. Bölgedeki Azeriler de mülteci konumuna geçti.Azerbaycan uluslararası alanda tanınan pozisyonunu koruduğunu öne sürerken Ermenistan, bölgedeki Ermeni nüfusun taleplerine karşılık verdiğini söylüyor.Ancak çatışmada kimin haklı olduğu tartışması bununla bitmiyor.

Çatışmalar nasıl başladı?

İki taraf da karşılıklı olarak, bazı yetkililer ya da basına sızdırılan bilgiler aracılığıyla birçok iddia ortaya atıyor. Ancak bu iddialarla ilgili herhangi bir kanıt sunulmuyor.İlk olarak çatışmaları kimin başlattığıyla ilgili olarak iki taraf da birbirini suçladı. Ermenistan, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’daki Hankendi bölgesine top ateşi açtığını, 16 asker ve biri kadın biri çocuk 2 sivilin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin yaralandığını, Ermenistan ordusunun da ateşe karşılık verdiğini duyurdu.

‘Suriyeli savaşçılar ve YPG’liler bölgeye gönderildi’ iddiası

Çatışmalar başlamadan önce, uluslararası basında yer alan haberlere göre, Suriye’de Türkiye’nin destek verdiği muhalif gruplardan savaşçılar, Gaziantep’ten Azerbaycan’a gönderilerek Dağlık Karabağ’da savaştıklarına dair bilgiler paylaştı.İsimlerinin gizli tutulması kaydıyla gazetecilere konuşan Suriyeli savaşçı ve komutanlar, bölgeden çektiklerini iddia ettikleri videolar da paylaştı.İddialar henüz kanıtlanmamışken Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vardan Toghanyan, Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a yaklaşık 4 bin savaşçı gönderdiğini öne sürdü.Ermeni yetkililer, bu gelişmenin “Bölgedeki savaşı körükleyeceği” yorumunu yaptı ancak iddialarıyla ilgili bir kanıt ortaya koymadı.İddiaları kesin bir dille yalanlayan Türkiye ve Azerbaycan’daki yetkililer ise, buna karşılık farklı bir iddia ortaya koydu:

“Suriye’nin kuzeyinde savaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyesi bir grup, Dağlık Karabağ’a giderek Azeri ordusuna karşı savaşıyor.”

Türk ve Azeri yetkililerin ifadeleri olarak basına yansıyan bu bilgilerle ilgili de bir kanıt ortaya konulmadı.

Türkiye’nin Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı sırasında YPG’nin başını çektiği ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) altında savaşan “Şehir Nubar Ozanyan Tugayı” adlı Ermeni savaşçılardan oluşan grup, Nisan 2019’da kuruluşunu duyurmuştu.

Türk yetkililer, bu grubun şimdi Ermenistan’a destek olmak için Dağlık Karabağ’da savaştığını iddia ediyor. Ancak bu iddialarını kanıtlamak için herhangi bir belge ya da bilgi paylaşılmış değil.Ermenistan’ın, Türkiye’nin savaşa müdahil olduğu iddiaları, Suriyelilerle sınırlı değil. Türk ordusuna ait F-16 savaş uçaklarının da Türk pilotlarca bölgede kullanıldığına yönelik iddialar ortaya atıldı.Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Shusan Stepanyan, 30 Eylül’de Twitter hesabı üzerinden bir video yayımlayarak Türk F-16’larının Ermenistan’a ait bir SU-25’i Ermenistan hava sahasında düşürdüğünü iddia etti.

Ancak uzmanlar, bu videonun üzerinde oynanmış ve sonradan üretilmiş olduğunu ortaya koydu.

2 Ekim’de Fransız gazetesi Le Figaro’ya konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, “Kanıtımız var. SİHA’lar ve F-16’lar kullanıyorlar, Dağlık Karabağ’da sivillerin yaşadığı bölgeleri bombalıyorlar” dedi.Ermenistan şu ana kadar Türkiye’nin aktif müdahalesi iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt paylaşmış değil.Erivan, bu iddiaları ortaya koyarken 1915 olaylarını sıklıkla gündeme getirerek, “Türkiye’nin bir kez daha Ermeni Soykırımı yapmayı hedeflediğini” iddia ediyor. Bu şekilde bölgede etkili olabilecek güçlü ülkelerin desteğini almayı hedefliyor.

Ermenistan, 1915 olaylarının “soykırım” olarak kabul edilmesi için on yıllardır ABD ve Avrupa’da çabalarını sürdürüyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin hem Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekâtı hem de Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle gerildiği bir dönemde, 29 Ekim 2019’da 1915 olaylarının “soykırım” olduğunu belirten bir tasarıyı onaylamıştı.

Kongre’nin üst kanadı Senato da 12 Aralık 2019’da, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan bir yasa tasarısını oybirliği ile kabul etmişti. İki meclisten de geçen metinlerin ortaklaştırılması ve ABD Başkanı Trump’a sunulması sonrası eğer Trump onaylarsa, ABD “Ermeni Soykırımı”nı tanımış olacaktı.Ancak Trump yönetimi alınan bu kararları desteklemediğini açıkladı.

Fransa da 2001 yılında 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımış ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olayların yıldönümü olan 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı anma günü” ilan ettiğini açıklamıştı.

Harita

Ele geçirilen bölgeler ve kayıplarla ilgili iddialar

Çatışmaların başladığı 27 Eylül tarihinden itibaren Azerbaycan tarafı, zaman zaman Ermenistan işgali altındaki bazı kasaba ve köylerin ele geçirildiğine yönelik açıklamalar yaptı.Ermenistan tarafı ise bu iddiaları yalanladı. Başkent Erivan’da “Dağlık Karabağ bölgesine yönelik haksız saldırılar düzenlendiği” gerekçesiyle protestocular sokaklara çıktı.

Azerbaycan’da binlerce kişi, 26 yıldır işgal altında olan bölgelerin geri alınması için haklı bir savaş yürütüldüğünü söyleyerek, yetkililerin de desteğiyle, hükümete destek olmak için gösteriler düzenledi.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Ermeni ordusunun saldırılarına karşılık vermek için geniş çaplı bir operasyon emri verdiğini, 30 yıldır süren işgal ve haksızlığa bir son verileceğinden emin olduğunu” açıkladı.

Ardından da Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ele geçirilen yerleri tek tek açıklamaya başladı.Her seferinde Ermenistan ordusu iddiaları yalanladı.Ancak çatışmanın 2. gününde konuşan, uluslararası alanda meşru kabul edilmeyen Dağlık Karabağ lideri Arayik Harutyunyan, bazı bölgelerin Azerbaycan ordusunun eline geçtiğini açıkladı.

İki taraflı verilen kayıplarla ilgili de bir enformasyon savaşı sürüyor. Her iki taraf da karşı tarafın askeri kayıplarını abartılı rakamlarla verirken, karşı tarafın sivilleri hedef aldığını savunuyor.Dağlık Karabağ yönetimi, Salı günü savaşta 244 savaşçılarının hayatını kaybettiğini açıkladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise geçen hafta Ermenistan ve Dağlık Karabağ’dan toplam “2 bin 300 düşman askerinin hayatını kaybettiğini” duyurmuştu.Ermenistan, çatışmalar sonrası Azerbaycan’ın da 100’e yakın askeri personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.Ancak Azerbaycan bu iddialara karşılık vermiyor. Bunun yerine Ermenistan’ın saldırıları sonucu ölen sivillerin sayısını paylaşıyor.

Sivil ölümlerine yol açan saldırıların nasıl başladığıyla ilgili de taraflardan farklı açıklamalar geliyor. Ermenistan, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’daki Ağdam bölgesinde sivilleri hedef aldığını duyurdu. Pazar günü Dağlık Karabağ yönetimi, Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’ye yapılan saldırıyı da buna karşılık başlattıklarını açıkladı.Azerbaycan ise Dağlık Karabağ bölgesinden kendi sınırlarında yaşayan sivillere yönelik saldırıların Ermeni ordusu tarafından başlatıldığını savunuyor.bbc

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

AB raporu:Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti geriliyor

SONRAKİ HABER

İki çocuğuna adliye koridorlarında veda eden Sultan Ataş tahliye edildi

BENZER HABERLER

Türkiye asıllı girişimcinin Kanada başarısı:1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak “unicorn” status aldı
Dış Haberler

Türkiye asıllı girişimcinin Kanada başarısı:1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak “unicorn” status aldı

Temmuz 12, 2025
2 milyon Filistinli ‘insani şehirde’ tutulacak
Dış Haberler

2 milyon Filistinli ‘insani şehirde’ tutulacak

Temmuz 9, 2025
Referandum için AİHM’ye ilk bireysel başvuru yapıldı
AVRUPA

AİHM’den 117 kişi için daha ihlal kararı: Türkiye’ye 555 bin eoru tazminat tazminat

Temmuz 8, 2025
DEM’den Demirtaş’ı ‘üst arama’ uygulamasına  sert tepki: Adalet Bakanlığı bu terbiyesizliğe derhal son vermeli
Dış Haberler

Türkiye’ye bir tazminat daha: AİHM, Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmetti

Temmuz 8, 2025
İsrail’in Filistin soykırımı devam ediyor: Gazze’de can kaybı 51 bine yükseldi
Dış Haberler

Hamas, Gazze’de ateşkesi kabul ettiğini duyurdu

Temmuz 5, 2025
Türkiye AİHM’nin kara listesinde ikinci sırada
AVRUPA

AİHM’den yeni Yalçınkaya karaları geliyor: 22 Temmuz’da 1.000 dosya hakkında karar açıklanacak

Temmuz 5, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    • All
    • Manşet
    Başbakan Albanese, Çin Devlet Başkanı Jinping’le bir araya geldi
    Avustralya

    Başbakan Albanese, Çin Devlet Başkanı Jinping’le bir araya geldi

    by zmnaus
    Temmuz 15, 2025
    0

    Resmi ziyaret amacıyla Çin'e giden Avustralya Federal Başbakanı  Anthony Albanese ,Çin  Devet Başkanı  Xi Jinping, başkent Beijing'de ile bir araya...

    KAYNAK HOLDİNG’İN ORTAKLARININ GASP EDİLEN MALLARI SATIŞA ÇIKARILDI

    ‘Soykırım’ın mali bilançosu: 42,3 milyar TL olan 784 şirket, TMSF eliyle gasp edildi

    Temmuz 15, 2025
    Sırlı zarf!

    Sevimli kaçaklar

    Temmuz 15, 2025
    15 Temmuz’un perde arkası yeniden yazılıyor

    15 Temmuz’un perde arkası yeniden yazılıyor

    Temmuz 15, 2025
    Kurgu Darbesi’nin karanlık yüzü: 15 Temmuz  raporu 8 yıldır kayıp

    Kurgu Darbesi’nin karanlık yüzü: 15 Temmuz raporu 8 yıldır kayıp

    Temmuz 15, 2025
    İzmir ve Isparta’da soykırım operasyonu: 9 gözaltı

    15 Temmuz Kurgu Darbesi’nin yıl dönümünde gözdağı: Yüzlerce kişiye gözaltı, 2 dev şirkete kayyım

    Temmuz 15, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM