Editör Prof. Dr. Ayvaz; “Dergiyi benzer bir adrese taşıyan sahteciler, Editörü değiştirmeden, bütün geçmiş sayılarını da yükleyerek, dergiyi kendi üzerinden 3 yıl devam ettirmişler. Ekoloji’ye yazı gönderenler, derginin Çevre Araştırma ve Koruma Vakfı tarafından yayınlandığını zannetmekteydi. Beni de yine Editör olarak gösteriyorlardı ”dedi.
Ekoloji Dergisi, yayın hayatına yeniden başlayarak, ilk sayısı okuyucuyla buluştu. Bundan 30 yıl önce yayın hayatına başlayan Ekoloji Dergisi, beş yıllık bir aradan sonra çıkmaya başladı. 15 Temmuz’dan sonra KHK ile kapatılan Ekoloji Dergisi, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayın hayatını sürdürecek. Diğer dillerde yayın için de hazırlıklar yapılıyor.
30 YIL ÖNCE, İZMİR DE YAYIN HAYATINA BAŞLAMIŞTI
1991 yılında İzmir’de bir grup genç akademisyenin bir araya gelmesiyle kurulan ‘Çevre Araştırma ve Koruma Vakfı’nın, çatısında aynı yıl yayına başlayan bilimsel Ekoloji dergisi, ilerleyen yıllarda genel kamuoyuna hitap eden popüler “Ekoloji magazin” ve sanayiye hitap eden “Ekoloji teknik” dergileriyle yayın hayatını zenginleştirdi.
2016 yılında KHK ile kapatılmasına kadar aralıksız olarak 25 yıl ilmi bir dergi olarak devam eden dergi, Türkiye’nin çevre konusunda tek bilimsel yayın olarak “SCI Expanded” kapsamına alınmıştı. Türkiye dışından birçok yazarın makalesinin de yer aldığı Ekoloji Dergisi, Türkiye’de bu sahada başka bilimsel çevre dergisinin olmadığını belirten Derginin Editörü Prof. Dr. Zafer Ayvaz; “ TÜBİTAK’ın bile bağımsız bir çevre dergisi bulunmuyordu. Üniversiteler Arası Kurul kararıyla, derginin Editörü olarak bana ve makalesi yayınlanan kişilere bilimsel destek ödülü olarak para ödenmeye başlanmıştı. 25 yıllık bu başarı öyküsüne 2016 yılında son verildi ”dedi.
SAHTECİLER EKOLOJİ DERGİSİNİ KENDİLERİ ÜZERİNDEN SÜRDÜRDÜLER
Prof. Dr. Ayvaz, dergiyle ilgli yapılan sahtekârlığı şu şekilde anlattı: “İnternet araştırması yaparken ayni adla 3 yayın tespit ettim. Ekoloji Dergisinin, benzer adresler üzerinden sahtelerinin yayınlandığı gördüm. Sahtekârlar, “ekolojidergisi.com” adresi üzerinden, dergimizin sahibini, yayın kurulu üyelerini, hatta Editörünü değiştirmeden, bütün geçmiş sayılarını da yükleyerek, dergiyi kendileri üzerinden 3 yıl devam ettirmişler. Ekoloji’ye yazı gönderenler, derginin Çevre Araştırma ve Koruma Vakfı tarafından yayınlandığını zannetmekteydi. Çünkü dergimizin web sitesi aynen kopyalanmıştı. Sadece adresteki “tr” uzantısı çıkarılmıştı. Logomuzdaki ÇEVKOR yazısını İngilizcesiyle değiştirerek FEPR yazmışlar. Beni de Editör olarak gösteriyorlardı. E-mail adresimdeki “tr” uzantısını çıkarıp, haberleşmeyi editör@ekolojidergisi.com adresi üzerinden yapmışlar. Yazı gönderenler, benimle haberleştiklerini sanıyorlardı. Sahteciler sadece web üzerinden yayın yapmışlar. Biz Ekoloji’yi basılı olarak 98. Sayıya kadar yayınlamıştık. Sahtekârlar, 3 sene içinde 108. Sayıya kadar gelmişler. İşi öyle abartmışlar ki 106. Sayı 2114 sayfa, 107.sayı 6016 sayfa, 108. Sayı ise 2760 sayfalık dijital dergi olmuş. Hâlbuki biz en fazla 100 sayfa basıyorduk. Sanırım paralı yayın yaptılar ve bu hırsızlıktan epey para kazandılar. Yayın yapanların çoğunlukla Çinli olmaları, sahtekârların da Çinli olduğunu düşündürüyor. 2019 sonunda bir veda yazısı yazarak yayına son vermişler. Ancak eski yazılar dergi adresinde halen mevcut bulunuyor.
Bir başka sahtekarlık ise; dergi “ekolojidergisi.us” adresinde bulunuyordu. Bu da Ekoloji’nin adını kullanıyordu. Derginin sahibi olarak Vakfın kısaltılmış adı olan ÇEVKOR adını kullanıyordu. Yayıncı olarak bizim vakfımız ile ODTÜ görünüyordu. Editör olarak 2014’te ölen bir Profesörü göstermişlerdi. E-mail olarak publisher@ekolojidergisi.us adresini kullanmışlar. Şu anda bu dergiyi web’ten kaldırmışlar. Bir başka sahtekârlık ise; dergi “ekolojymagazine.com” adresini kullanıyordu. O da şu anda erişime kapatılmış. Gerçek yayıncıları olarak bundan böyle Ekoloji dergisini web ortamında devam ettireceğiz ”dedi.ZAMAN-Avustralya
Not: Derginin ilk sayısına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.ekolojionline.com/