• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home AİLEM

Sağlıklı tavsiyeler: Haftalık ve günlük plân listesi oluşturun

Şubat 2, 2021
in AİLEM
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Yeni yıl heyecanı da öyle bir şey. Henüz gelmeden de içimizi tatlı bir mutluluk kaplar; neler yaşayacağımızı, bu sene neler keşfedeceğimizi düşünürüz. İyi veya kötü deneyimleri tartar, önümüzdeki senenin plânını, geçmiş senenin tecrübelerinden yararlanarak yaparız. 

Yeni yıla yaklaştığımız bugünlerde plân yapmak, hedef koymak, hayallerimizi gözden geçirmek, motivasyonumuz ve kararlılığımız için çok önemli. Buna yönelik, yeni yıl hedeflerini şekillendirmeye yardımcı olacağını düşündüğüm bu yazıyı keyifle okumanızı dilerim.

Haftalık ve günlük plân listesi oluşturun

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya bilim insanlarından, HIV tedavisinde tarihi adım: Virüs hücre içinde görünür hâle getirildi

Avustralyalı Bilim Insanları:Kimyasallar, gıda üreten toprakları plastik çukuruna çevriyor

Ertuğrul İncekul’dan yeni kitap: Ergenlik anlaşılmak ister

Haftaya başlamadan önce tasarladığımız birkaç plân, o haftadan alacağımız verimi hissedilir şekilde arttıracaktır. Bu aşamadan sonra gün bazında plân yapmak, erteleme alışkanlığının bir süre sonra kaybolmasını sağlar. Genellikle plânsız yaşadığımız günlerin akşamında yapmamız gereken, ama unuttuğumuz bazı şeyler olduğunu görürüz. “Ah keşke not etseydim, hatırlatıcı kursaydım” diye hayıflanır dururuz. Fakat güne başlamadan önce bu plânları oluşturmak, onu sürekli görebileceğimiz yerlere yazmak, yaptıktan sonra da üzerini çizmek, bizi motive eder. Gün içinde hallettiğimiz işleri plân listesinden tek tek elemek, kendimizi tebrik-takdir etmemizi de sağlar.

Sizi iyi hissettiren şeyi bulun

Her insanın motive olma şekli, mutluluk ve huzur anlayışı farklıdır. Akıp giden hayatın yoğunluğu arasında, bu iç huzuru yakalamayı çoğu defa unutuyoruz. Okul, iş veya evlilik hayatı, asıl hislerimizi unutmamıza yol açabiliyor. Nasıl bir yoğunluğun içerisinde olursak olalım, gün içerisinde durup kendimize “Şu an mutlu muyum? İyi hissediyor muyum? İstediğim şeylerle mi ilgileniyorum?’’ diye sormalıyız. Eğer cevabımız genellikle “Hayır” ise, kendi mutluluğumuzdan çok, gün içinde odaklandığımız şey başkalarının mutlu olması ise, burada değiştirilmesi gereken bir şey var demektir. Bir anda hayatımızın bütün düzenini elbette değiştiremeyiz, fakat o anlarda kendimizi dinlemek bile bizi iyi hissettiren şeyi bulmak adına, küçük ama etkisi büyük bir hareket olur.

Güler yüzlü olun

Gülmenin bir bilim dalı olarak (gelotoloji) inceleniyor olması dahi, aslında basit bir eylemden ibaret olmadığını gösteriyor. Güldüğümüz zaman fizyolojik olarak değişiriz. Kaslarımız esner, nabzımız artar, tansiyonumuz yükselir. Böylelikle, dokularımıza daha fazla oksijen göndermiş oluruz. Bu da bizi aslında daha dinç, motive olmuş, pozitif bir insan haline getirir. Güler yüzlü olmak, kendine güvenin de bir işaretidir. Benliğiyle ve etrafındakilerle barışık kişiler, genellikle güler yüzlü olurlar. Daha hür, daha rahat ve mutludurlar. Bir ortamda kullanıldıkça çoğalır. Herkes bu enerjiden olumlu şekilde etkilenir.

Yeni yılda etrafımıza daha güler yüzlü bir tavırla yaklaşalım, pozitif enerji yayalım. Unutmayın, gülümsemek bulaşıcı bir iyilik hareketidir.

Sağlıklı bir hayat için sağlıklı beslenin

Üzerinde düşünmediğimiz konular hakkında, genellikle neye alıştıysak onu yapmaya devam ederek yaşarız. Eylemlerimizin farkında olmak için üzerine düşünmek, tasarlamak ve araştırma yapmak gerekir. Besinleri daha iyi tanırsak, faydalarını benimsersek, hayatımıza dahil etmemiz kolaylaşır.

Alıştığımız beslenme düzenine yenilikler getirmeyi hedefleyelim bu sene. Yine çok çeşitli beslenelim, yasaklar, katı kurallar koymayalım, ama dengeli olalım. Ne yediğimizden çok, aslında yediğimiz şeylerin miktarının daha önemli olduğunu bilelim. Miktar dengelemesi için verebileceğimiz en güzel tavsiye, o öğünde yiyeceğimiz şeyleri tek bir tabağa koymak ve o tabak dışına çıkmamak şeklinde olur. Bu, ne tükettiğimizin farkına varmamızda önemli bir adım olacaktır.

Bu yıl, bir ayda bütün kilolarınızdan kurtulmayı vadeden “şok diyetlerden” uzak durmalı. Kilo vermek ve bunu korumak mümkündür. Fakat bunu yanlış yollarla yapmaya çalışmamalı. Aksi halde, fazla kiloların vereceği zarardan daha büyük bir hasara sebep olur. Doğru beslenmeyi öğrenmek ve bunu uygulayabilmek için, uzman kişilerin fikirlerine kulak vermeli.

Tecrübelere kulak verin

Etrafına torunlarını toplayıp gençken yaşadıklarını anlatan dedelerimize, ninelerimize ne çok kulak verirdik. Onları dinlerken, kendimizi o masalın kahramanı gibi hisseder, farklı bir atmosfere bürünürdük. Bu eminiz ki, bizim hayal dünyamızı ve kurgu kabiliyetimizi geliştiren bir olaydı. Fakat, gün geçtikçe dedeler-nineler anlatmaz, torunlar-gençler dinlemez oldu.

Bu sadece yaşlılarla ilgili bir konu değil, arkadaşlarımızı, çevremizi, bir yazarı, bir tiyatrocuyu, bir mahalle esnafını da kulak ardı ettik. Herkes kendi bireyselliğini ve yaşama tarzını ön plânda tutmaya başladı. Sanki en önemli hayat bizimkisiymiş, en paylaşılması ve konuşulması gereken işler bizim yaptıklarımızmış gibi. Bu yıl böyle bir yıl olmasın.

Hayatımıza daha çok insanın dokunmasına izin verelim. Onların fikirlerini, tecrübelerini dinleyelim. Bu kişinin, illa bizden yaşça büyük biri olması gerekmez. 5 yaşındaki bir çocuğun da anlatacakları bizim bakış açımızda güzel farklılıklar oluşturabilir. Bu sebeple, etrafımızdaki insanlara ve onların hayatlarına daha çok değer verdiğimiz, onları ayıp olmasın diye değil de gerçekten can kulağıyla dinlediğimiz bir sene olsun.

Su tüketimini arttırın

Su, besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Vücut ısısını dengeler. Ödem probleminin de en önemli çözüm kaynağıdır. Cilt hücrelerini tamir ederek cildin esnekliğini arttırır.

Aynı zamanda, saçların yumuşak ve parlak görünmesine yardım eder. Kan dolaşımını kolaylaştırır, bağırsak sağlığını düzeltir. Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmayı önler. Unutkanlık, dikkat problemi ve beyin fonksiyonlarını düzenler. Vücut direnci ve bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur. Temel faydalarını sıraladığımız suyun tüketimi azaldığında, vücutta birçok hastalık baş gösterir. Bu sebeple, günde en az 2,5 litre su tüketmeliyiz. İçmek için susamayı beklememek, hatta hatırlamak için günün belli saatlerine alarm kurmak daha efektif bir adım olacaktır. İçeceklerin hiçbirinin su yerine geçmediğini unutmayın. Eğer sade su içmek size sıkıcı geliyorsa, cam şişenin içerisine koyacağınız elma, tarçın, çilek veya havuç gibi besinler, görselliği güzelleştirerek su içmeyi eğlenceli ve daha faydalı hale getirecektir.

Bir spor dalına yönelin

Spor, insanlığın tarih boyunca elde ettiği önemli bir kazanımdır. Farklı ırk ve kültürdeki insanların konuşabildiği ortak bir dildir. Hayatın bütünüyle ilgilidir. Fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak birçok olumlu katkısı vardır. Spor ve sağlık, birbirini dengeleyen faaliyetlerdir. Düzenli yapılan spor, doku, organ ve sistemlerin işleyişini kolaylaştırır. Bedenin hareketsiz kalması, kalp-damar rahatsızlıklarına ve çeşitli bedenî hastalıklara sebep olmaktadır. Spor sayesinde, duygularımızı daha sağlıklı ve rahat ifade ederiz. Ruhî ve bedenî olarak sağlıklı bir bünyeye sahip olan toplum, normalin üstünde fayda sağlar. Bedenî hareketimizi arttırmak adına, zevk aldığımız bir spor dalına yönelmek, bizi çok yönlü olarak rahatlatacaktır. Eğer spesifik olarak bir spora yönelemiyorsak, günlük hareketimizi arttırmak adına hedefler koyabiliriz. Gün içinde yapacağımız 40-45 dakikalık yürüyüşler, organlarımızın çalışmasını kolaylaştıracak, bizi bedenî olarak büyük ölçüde rahatlatacaktır.

İrademizi kullanarak uyacağımız bu tavsiyeler yeni yılın en büyük kazançlarından olacaktır.

Not: Bizim Aile Dergisi Ocak sayısından alınmıştır.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Cihangir İslam: 28 Şubat hala devam ediyor

SONRAKİ HABER

Polis Boğaziçi Üniversitesi’ni bastı: Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı

BENZER HABERLER

Avustralya bilim insanlarından, HIV tedavisinde tarihi adım: Virüs hücre içinde görünür hâle getirildi
AİLEM

Avustralya bilim insanlarından, HIV tedavisinde tarihi adım: Virüs hücre içinde görünür hâle getirildi

Haziran 10, 2025
Avustralyalı Bilim Insanları:Kimyasallar, gıda üreten toprakları plastik çukuruna çevriyor
AİLEM

Avustralyalı Bilim Insanları:Kimyasallar, gıda üreten toprakları plastik çukuruna çevriyor

Haziran 1, 2025
Ertuğrul İncekul’dan yeni kitap: Ergenlik anlaşılmak ister
AİLEM

Ertuğrul İncekul’dan yeni kitap: Ergenlik anlaşılmak ister

Nisan 27, 2025
Ahmet Gül’den ‘Bahar Olsam’: Umuda dair bir müzikal dua
AİLEM

Ahmet Gül’den ‘Bahar Olsam’: Umuda dair bir müzikal dua

Nisan 9, 2025
Konuşamayanlar için mucize yakın: Düşünceleri, sesli kelimelere döktüler
AİLEM

Konuşamayanlar için mucize yakın: Düşünceleri, sesli kelimelere döktüler

Nisan 1, 2025
Avustralya’da araştırma: Bu alışkanlık bebeklerde diş çürüğüne yol açıyor
AİLEM

Avustralya’da araştırma: Bu alışkanlık bebeklerde diş çürüğüne yol açıyor

Mart 28, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    • All
    • Manşet
    15 Temmuz soykırımını mali bilançosu: Erdoğan Rejimi 42,3 milyarlık 784 şirketi gasp etti
    EKONOMİ

    15 Temmuz soykırımını mali bilançosu: Erdoğan Rejimi 42,3 milyarlık 784 şirketi gasp etti

    by zmnaus
    Temmuz 15, 2025
    0

    Anadolu Ajansı’nın (AA) Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı (TEM) verilerine dayandırdığı haberine göre, son dokuz yılda 390 binden...

    Delik-deşik kan davası: Cenaze torbasında tarifsiz acı

    Delik-deşik kan davası: Cenaze torbasında tarifsiz acı

    Temmuz 15, 2025
    Kurgu Darbesi’yle TSK’da yaptığı  kıyımı açıklayan Erdoğan:’15 Temmuz’dan sonra 10 bin 468 subayı ihraç ettik’

    5 Temmuz’un ‘kumpas’ olduğunun 100 delili tek tek sıralandı!

    Temmuz 14, 2025
    Pervin Buldan: Bizim için barış, dünyadaki tüm makamlardan daha değerlidir

    AKP’li Cumhurbaşkanı’na yalanlama:DEM, “AKP-MHP ittifakına katıldı” yorumlarını reddetti

    Temmuz 13, 2025
    Gergerlioğlu’dan zulme tepki: Yasaya rağmen yine bir bebek cezaevine girdi

    Gergerlioğlu’dan zulme tepki: Yasaya rağmen yine bir bebek cezaevine girdi

    Temmuz 13, 2025

    Gazeteci Taha Akyol: Göreceksiniz, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tahliye edilecektir

    Temmuz 13, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM