ABD’nin, California State Üniversitesi, AKP tarafından Türkiye’de gerçekleşen akademik kıyım masaya yatırıldı. ‘Akademik kıyım ve Türkiye’den Beyin Göçü’ konulu konferans, YouTube kanalından İngilizce olarak yayınlandı.Moderatörlüğünü Hukuk Profesörü Ann Graham’ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak altı yabancı, dört Türk akademisyenin tebliğ sundu. 15 Temmuz Planlı Darbe Girişimi Sonucu, Türkiye’deki akademisyenlerin ve akademik hayatın büyük bir darbe aldığının altını çizen Hukuk Profesörü Ann Graham, yaşananları “dramatik bir tablo” olarak ifade etti. Prof. Dr. Graham, sözkonus süreçte, sadece akademisyenlerin değil, ilkokul öğretmenlerinden diğer eğitim alanlarına kadar çok sayıda eğitimcinin işinden olduğunu, bazılarının ise ya ülkeden çıkamadığını veya ülkeye giremediğini kaydetti.Öte yandan konferansta sunulan tebliğlerin ve konuşmaların ise kitaplaştırılarak, AKP rejiminin yaşattığı soykırıma ışık tutulacağı belirtildi.
SERKAN GÖLGE, DÖRT YIL HÜCRE VE EV HAPSİNDE YAŞADIKLARINI ANLATTI
Hizmet Hareketi ile iltisaklı olduğu ve cüzdanında 1 dolar bulundurduğu gerekçesiyle, Türkiye’de tutuklanarak, dört yıl hücre ve ev hapsinde kalmak zorunda kalan NASA çalışanı Dr. Serkan Gölge, yaşadığı hukuksuzlukları anlattı. Dr. Gölge, ‘Beklenmeyen Seyahat: Mars’tan Türkiye’de hapishane hücresine’ başlıklı tebliğinde, dört yıl boyunca ailesiyle birlikte çektiği sıkıntılara dikkat çekti. Tutuklama sürecini, suçlamaları ve hapishane günlerinin nasıl geçtiğini detaylı şekilde anlatan Gölge, sözkonusu hukuksuzlukların biran önce bitmesini diledi. Amerika’nın baskıları sonucu serbest kaldığının altını çizen Serkan Gölge, NASA’daki görevine geri döndüğünü kaydetti.
BARIŞ BİLDİRİSİNİ İMZALAYAN BİN’DEN FAZLA AKADEMİSYEN İŞİNDEN OLDU
Konuşmacılar, Türkiye’de yıldan yıla artan büyük bir otoriterleşmenin devam ettiğini, ülkedeki demokrasi, insan hakları, hukuk, adalet ve özgürlüklerin ayaklar altına alında kalarak, kitlesel soykırımın yaşandığına işaret ettiler.15 Temmuz Planlı Darbe girişiminden sonra, 16 üniversiteye kilit vurulduğunu, binlerce eğitim kurumunun kapatıldığına dikkat çeken konuşmacılar, hem özel hem de devlet üniversitelerinden KHK ile atılan binlerce akademisyenin, açlığa mahkûm edildiğinin altını çizdiler. Sadece barış bildirisine imza atmaktan dolayı, binden fazla donanımlı akademisyenin, kapı dışına konduğuna işaret eden konuşmacılar, Türkiye’de yaşanan dramları, reklamlarıyla birlikte çeşitli çizelgeler eşliğinde izleyicilere aktardılar.
PROF.PANDYA: HİZMET HAREKETİNE SOYKIRIM UYGULANIYOR
California State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sophia Pandya, “Türkiyeli Öğrenciler ve Beyin Göçü” başlığındaki bildirisiyle, Türkiye’de iyice kalitesini yitiren üniversitelerden kaçan öğrencilerin ileri batı ülkelerine giderek eğitim alma arayışında olduğunu vurgu yaptı.Hizmet Hareketi mensuplarının tam bir soykırıma maruz kaldığını söyledi. Pandya, binlerce insanın, bir kararname ile işlerinden atıldığını, işsiz kalan eğitim gönüllüsünün ise; bir kısmı yurt dışına çıkarak demokratik batı ülkelerinde kendilerine yeni hayatlar kurmaya çalıştıklarını hatırlattı. Prof. Dr. Pandya, yurtdışına pasaport engelinden veya yargılama sürecinden dolayı çıkamayanların ise eğitimin dışında çok farklı sektörlerde çalışarak zor şartlarda ayakta durmaya çalıştığını söyledi.
HAPİSHANEDE YAZILAN MAKALE BİLİMSEL DERGİ NATURE’DE YAYINLANDI:
Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Ali Kaya, “Hapishaneden Özgürlüğe: Bir Fizikçinin Kendi Hikayesi” başlıklı tebliğinde, cezaevinde başından geçenleri anlattı. Hapishanedeyken de boş durmadığını belirten Kaya, çok önemli araştırma makalelerini kaleme alarak, dünyaca ünlü bilimsel Nature dergisinde yayınlandığına dikkat çekti.California State Üniversitesinden Siyaset Bilimi Hocası Dr. Halil Yenigün, “Kültürel Devrim ve İslami Demokrasinin Sonu: Büyük Akademik Kıyım Örneği” başlıklı konuşmasıyla Türkiye’deki akademik kıyımı bütün boyutları ile ortaya koydu.
NAZİ DÖNEMİNDE YAŞANLANLAR BUGÜN TÜRKİYE’DE YAŞANIYOR
Georgetown Üniversitesi Prof. Dr. Ori Soltes ise “Beyin Göçü: O Zamanki Avusturya’dan, Şimdiki Türkiye’ye” başlıklı konuşmasıyla, Avusturya’dan 1938’de Nazi zulmünden kaçan 12 bin Yahudi ile bugün AKP iktidarının zulmünden kaçan on binlerce masumun aynı şeyi yaşadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ori Soltes, iki dönem arasında uzun bir zaman dilimi olsa da , yaşananların birbirine paralel olduğunu belirtti.
IEP University of Strasbourg’da hocalık yapan, İstanbul Üniversitesinden ihraç Prof. Dr. Eser Karakaş, “Beyin Göçünün Global ve Ülkeye Özgü Faydaları Yönü” başlıklı konuşmasıyla beyin göçüne farklı bir açıdan baktı.
California State University, Dominguez Hills’de Profesör olan Dr. Zaman Stanizai “Otoriterlik ve Türkiye’nin Kültürel Patlaması” başlıklı konuşması ile otoriterlik ve Türkiye’deki gelişmelerin ülkede nasıl bir kültürel çöküntüye yol açtığını anlattı.ZAMAN-Avustralya
Not: Konferansı İngilizce olarak buradan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=nUSk_Hjpoxs