Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun hak ihlali tespitinde bulunarak “yargı önüne bile çıkarılamaz” kararı verdiği gazeteci, yazar ve mütercim Ali Ünal, 1 Ocak 2026 itibarıyla 3457 gündür hapiste. Oğlu Mehmet Ünal, yaşanan adaletsizliğe tepki göstererek “Babam hâlâ neden hapiste?” diye sordu.
Ünal’a yöneltilen suçlamaların temel dayanağını, gazete arşivlerinde yer alan 17 köşe yazısı, yaptığı çeşitli konuşmalar ve Fethullah Gülen’in kitaplarını tercüme etmesi oluşturdu.Savcılık, Ünal’ın yurt dışı seyahatlerini ve bu tercüme faaliyetlerini “hiyerarşik bağın kanıtı” olarak sundu. Ünal ise savunmasında, bu yazıların büyük bir kısmının 2011-2012 yıllarına ait olduğunu ve haftada bir yazı yazdığım için suçlanıyorum” diyerek suçlamalara itiraz etti. Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Ali Ünal için hak ihlali tespitinde bulunarak “yargı önüne bile çıkarılamaz” kararı vermişti.
ADİL YARGILAMA HAKKI GASP EDİLDİ
Dava süreci, usul tartışmalarıyla da dikkat çekti. Ünal’ın avukatı Ayşe Süeda Ünal, müvekkilinin adının ana çatı davalarda geçmediğini ve tanıkların mahkeme huzurunda değil, SEGBİS veya başka mahkemeler aracılığıyla dinlenmesinin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini savundu.Özellikle Nurettin Veren’in ifadelerine sert tepki gösteren Ali Ünal, iddiaların asılsız olduğunu ve hayatı boyunca sadece fikir üreten bir yazar olduğunu vurguladı.Ünal, adının Hizmet Hareketini hedef alan başka hiçbir dava dosyasında geçmediğini belirterek, hareket içinde herhangi bir görev üstlenmediğini söyledi.Ünal mahkemeye, davasında ifade veren tanıkların hiçbirinin “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasını destekleyecek somut bir delil sunamadığını belirti.
KÖŞE YAZILARINA 19 YIL 6 AY CEZA VERİLDİ
Kasım 2018’de görülen karar duruşmasında mahkeme, Ünal’ın “anayasal düzeni devirmeye teşebbüs” suçundan beraatine karar verirken, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.İzmir 2 Numaralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 3451. gününü geride bırakan Ali Ünal, on yılına yaklaşan bu süreçte hala parmaklıklar ardında hukuk mücadelesini sürdürüyor.












