İsviçre tarafından Türkiye’ye sınır dışı edilen Bahar Yalçınkaya, ülkeye giriş yaptıktan sonra gözaltına alındı. Yaklaşık bir gün süren gözaltının ardından tutuklanan Yalçınkaya, 15 aylık bebeğiyle birlikte Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.
Bianet’ten Mehmet Murat Yıldırım’ın haberine göre, Yalçınkaya’nın İsviçre’deki avukatı Murat Özten, müvekkili hakkında Türkiye’de devam eden soruşturma ve davalar bulunduğunu, bu nedenle sınır dışı edilmesi halinde tutuklanma riskinin yüksek olduğunu İsviçre makamlarına önceden bildirdiklerini açıkladı.
Yaklaşık iki yıldır Zürih’teki geri gönderme merkezinde iki çocuğuyla yaşayan Yalçınkaya’nın, sınır dışı işlemi sırasında çocuklarının gözü önünde ters kelepçelenerek Türkiye’ye gönderildiği öne sürüldü. Avukat Özten, müdahalenin hukuki ve insani açıdan kabul edilemez olduğunu belirterek İsviçre göç makamlarına yazılı başvuruda bulunduğunu, ancak haberin yazıldığı sırada herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.
Yalçınkaya’nın Türkiye’ye gönderildikten hemen sonra gözaltına alınıp bir gün içinde tutuklanması, İsviçre makamlarının bireysel risk değerlendirmesini yeterince yapıp yapmadığına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdi.TR724













