İstanbul’da yerel seçimlerde CHP’nin kazandığı ancak yargı operasyonları, tutuklamalar ve transferler nedeniyle AKP’ye geçen ya da kayyım tarafından yönetilen belediye sayısı 9’a yükseldi.
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin ardından yüz binlerce vatandaşın oyu artık yok hükmünde. Yargı operasyonları, tutuklamalar, görevden uzaklaştırılmalar ve transferlerin ardından yerel seçimlerde. CHP’nin kazandığı ve yaklaşık 1 milyon oy alan belediyeler AKP’nin kontrolüne geçti.
Son olarak Üsküdar’da Başkanvekilliği seçiminin ardından bir belediye daha AKP’ye geçti. Böylece İstanbul’da AKP’nin ilçe belediye sayısı 20’ye yükselirken CHP’nin belediye sayısı ise 17’ye geriledi.
El değiştiren belediyelerle birlikte toplamda 918 bin 443 seçmenin verdiği oylar da boşa gitmiş oldu. El değiştiren belediyeler ve giden oyların sayısı şöyle:
Bayrampaşa: Belediye Başkanı Hasan Mutlu’nun tutuklanmasının ardından iki kez yapılan seçimle belediye AKP’ye geçti. Mutlu, 73 bin 850 oy almıştı.
Beykoz: Başkan seçilen Alaattin Köseler’in tutuklanmasının ardından belediye meclisi CHP’nin adayı Özlem Vural Gürzel’i seçti. Gürzel daha sonra AKP’ye geçti. Köseler 68 bin 453 oy almıştı.
Çekmeköy: Seçimlerde CHP’den aday olan Orhan Çerkez 82 bin 974 oy aldı. Çerkez daha sonra AKP’ye geçti.
Esenyurt: Seçimlerde CHP’nin adayı Ahmet Özer ilk sırada yer alarak belediye başkanı seçildi. Ancak hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle belediyeye kayyum atandı. Özer, 227 bin 608 oy almıştı.
Gaziosmanpaşa: CHP’den 107 bin 636 oy alarak seçilen Hakan Bahçetepe tutuklandı. Belediye Meclisi’nde yapılan seçim sonucunda AKP’li Eray Karadeniz Belediye Başkanvekili seçildi.
Şile: Belediye Başkanlığı’na CHP’li Özgür Kabadayı seçildi. Kabadayı’nın tutuklanmasının ardından CHP’li Sacit Terzi Belediye Başkanvekili seçildi. Terzi CHP’den istifa edip AKP’ye katıldı. Özgür Kabadayı’nın aldığı oy sayısı 16 bin 302’ydi.
Şişli: İBB operasyonları kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Emrah Şahan görevden uzaklaştırıldıktan sonra belediyeye kayyum atandı. Şahan 99 bin 921 oy almıştı.
Tuzla: CHP’den aday olup 84 bin 94 oyla kazanan Eren Ali Bingöl CHP’den istifa edip AKP’ye katıldı.
Üsküdar: Son olarak bugün Üsküdar’da yapılan başkanvekilliği seçimini AKP kazandı. Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, 157 bin 605 oy almıştı.
Bu başkanların yanı sıra Adalar, Ataşehir, Avcılar, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu ve Büyükçekmece belediye başkanları da görevden uzaklaştırıldı. Bu belediyelerde yeniden CHP’li başkanlar seçildi. Bu belediyelerde seçilen başkanlar 579 bin 418 oy aldı.












