Yeni eğitim döneminde milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Birinci sınıfa başlayan 76 aylık Tip 1 diyabet hastası Yağmur Telman da bunlardan biri.
Okula başladığı ilk gün kan şekeri yükselince okul yönetimi telaşa kapıldı. Yağmur’un durumunu anlatan aileye okul yönetimi, “Biz sadece eğitim veririz. Sağlık bizim işimiz değil.” cevabını verdi. Bu olaydan sonra kızlarını her gün okula gönderemeyen aile çocuklarına “Öğretmen, senin hastalığını öğrenmek için kursa gidiyor. Onun için okul tatil.” bahanesini sunmuş. Türkiye’de Yağmur gibi diyabet hastası 18 yaş altı 20 bin çocuk var. Aileler ilçelerde belirlenen okullara bir hemşire ya da sağlık görevlisi görevlendirilmesini istiyor. Bu konuda yapılan tek çalışma bir ilaç firması desteği ile öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen ‘Okulda Diyabet Programı’. Bu eğitimin yetersizliğini Yağmur’un ilkokul öğretmeni “Bize diyabetle ilgili sadece bir CD gönderildi. Ondan ne öğrenebiliriz?” sözleriyle anlatıyor. “Öğretmene ‘Kızım kan şekerine bakabilir. Siz sadece sayıları ve ne anlama geldiğini öğrenin’ dedim ama kabul etmedi. Öğretmen ve okul yönetimi en ufak bir riske bile girmek istemiyor.” diyen anne, hemşire desteği sağlayacak özel okul arıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’nin “Okulda Diyabet Programı” koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, eğitim alan hiçbir müdürün veya öğretmenin bu çocuklara ‘bakamam’ diyemeyeceğini ve ailelerin okul yönetimiyle bu problemi çözmesi gerektiğini anlatıyor.