Güney Avustralya Üniversitesi İlaçların Kaliteli Kullanımı ve Eczacılık Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırmada, ülkede, her yıl 250 bin Avustralyalı, doktorların verdiği reçeteli ilaçlar yüzünden hastanelik olduğu ortaya çıktı. Eczahanelerde robotların kullanılmasının, her yıl 1,4 milyar dolar kayba yol açtığı düşünülen sözkonusu problemin çözümüne önemli katkı sunduğuna dikkat çektiler.
Yeni bir araştırmaya göre, her yıl 250 bin Avustralyalı, doktorların verdiği reçeteli ilaçlar yüzünden hastanelik olduğu ortaya çıktı. Sebebinin ise; doktorların, hastalara koyduğu teşhis ve tedavi hataların yanı sıra, hastaların bilinçsiz şekilde ilaç kullandığı belirtildi. Uzmanlar ayrıca, Eczahanelerde robotların kullanılmasının, her yıl 1.4 milyar dolar kayba yol açtığı düşünülen sözkonusu problemin çözümüne önemli katkı sunduğuna dikkat çektiler.
İLAÇLARIN YANLIŞ KULLANIMI ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Güney Avustralya Üniversitesi İlaçların Kaliteli Kullanımı ve Eczacılık Araştırma Merkezi’nden Profesör Libby Roughead, tarafından yürütülen araştırmada çarpıcı detaylara ortaya çıktı. İlaca olumsuz tepki gösterenlerin yüzde 70’inin birden fazla ilaç kullandığını belirten Prof. Dr. Roughead: “En kötü senaryo, ilaçların yanlış kullanımı sonucu kişinin ölmesidir. Biz bununun önüne geçmeye çalışyoruz. Sonuçlar hafif sıkıntılardan son derece ciddiye kadar gidebiliyor ”dedi.
Libby Roughead, MyHealth Record’ın hataları azaltacağına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürüdü: “İlk defa ülke çapında tüm eczacılar, hastanın sağlık verilerine ulaşabilicek. Doktorlar da öyle. Hasta hakkında daha kapsamlı bir fikrimiz olacak. Şu ana kadar sağlık personelinin bu verilere erişimi yoktu.“diye konuştu
DİL SIKINTISI ÇEKENLER RİSK ALTINDA
Öte yandan her yıl 250 bin kişinin ilaç yüzünden hastanelik olduğunu, bunun çok sayıda acil servisine gittiğini belirten Avustralya Eczacılık Konseyi Başkanı Dr. Chris Freeman, raporun vardığı sonucun son derece ciddi olduğunu söyledi. İlaç kaynaklı sıkıntıları önlemenin öncelikli hedeflerden olması gerektiğini belirten Freeman, “Mevcut sistem bazen sıkıntıya yol açıyor. Bazen yanlış ilacı önerebiliyoruz. Veya hasta yanlışlıkla yanlış dozu alıyor. ” dedi.Bu arada İngilizce bilmeyenlerin en büyük risk guruplarından olduğu ve sıkıntı çektiğine dikkat çeken Dr. Freeman, hastalar ve eczacıların ücretsiz tercüme hizmetini kullanması geriktiğinin altını çizdi.
BAZI ECZACILAR ROBOT KULLANMAYA BAŞLADI
Burda mevcut sıkıntıların önüne geçmek amacıyla, robot kullanmaya başladıklarını belirten Melbournelu Eczacı Jarrod McMaugh, şöyle konuştu; “İnsani hatalar her zaman bir endişe sebebi. Her meslek gibi, bizim de hata yapma riskimiz var. Ancak biz hata yaparsak, sonuçları felaket oluyor. Robotlar ilave bir güvence. Riski tamamen sıfırlamıyor ancak asgariye indiriyor.” SBS