Yargıtay Zaman gazetesine abone olmanın, Bank Asya’ya para yatırmanın, çocuğunu cemaat okuluna göndermenin ve himmet vermenin örgüt üyeliği delili olamayacağına hükmetti.
Yargıtay, Hizmet Harketei Cemaatine yönelik davalarda binlerce kişiye ceza verilmesine gerekçe yapılan, Zaman gazetesine abone olmanın, Bank Asya’ya para yatırmanın, çocuğunu cemaat okuluna göndermenin ve himmet vermenin örgüt üyeliği delili olamayacağına karar verdi.Odatv’de yer alan habere göre Yargıtay, yerel mahkemelerin Hizmet Hareketi Cemaatine yönelik davalarda örgüt üyesi veya yöneticisi olmaktan mahkumiyet gerekçesi yaptığı bir çok delili delil olarak kabul etmedi.Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yargılanan kişinin Zaman gazetesine abone olmayı değil “Üye yaptırmayı” delil olarak kabul etti. Karara göre, Zaman gazetesine abona yaptırtan kişiler örgüt üyesi veya yöneticisi olmaktan mahkum olacak. Tek başına gazeteye abone olunması, örgüt üyeliği için kanaati güçlendirici delil olarak kabul edilmeyecek.Yerel mahkemelerin mahkumiyet kararlarında cemaate yakın televizyon kanallarının DİGİTÜRK’den çıkartılmasının ardından aboneliklerin iptal edilmesi de yer alıyordu.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu delile ilişkin olarak da içtihat oluşturacak DİGİTÜRK’ü iptal ettirenlerin ses kayıtlarının getirtilmesi ve dinlenilmesi kriterini belirledi. Buna göre getirtilen ses kayıtlarında örgütsel tavır sergileyerek üyeliğini iptal ettirenler örgüt üyesi kabul edilirken, DİGİTÜRK’den memnun olmadığı için iptal ettirenler örgüt üyesi kabul edilmeyecek. Yargıtay aynı zamanda özgürlükçü düşünceye sahip kişilerin “düşünceye özgürlük” kapsamında DİGİTÜRK’ü iptal ettirdiğini söyleyenleri de örgüt kapsamı dışına aldı.
BANK ASYA MUDİLERİ ÖRGÜT ÜYESİ SAYILMAYACAK
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin ‘F..Ö’ üyeliğine dair önemli deliler arasında yer alan “Bank Asya’da hesabın olması”nı da delil saymadı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, verdiği son kararda şöyle denildi: “BDDK nın 29-05-2015 tarihli kararı ile temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen ve 22 Temmuz 2016 tarihli kararı ile de 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 107. maddesinin son fıkrası gereğince faaliyet izni kaldırılıncaya kadar yasal bankacılık faaliyetlerine devam eden, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı Asya Katılım Bankası A.Ş.’de gerçekleştirilen rutin hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım etmek kapsamında değerlendirilemeyeceği gözetilerek, sanık F.Y. nin Bank Asya’daki hesabı üzerinden gerçekleştirdiği mutad bankacılık işlemlerinin örgütsel faaliyet olarak kabul edilmesi kanuna aykırıdır”
BAŞKA CEMAATLERE DE VERDİYSE HİMMET SUÇ DEĞİL
Yargıtay 16. Ceza Dairesi “himmet” adı altında örgüte mali yardım yaptığı iddiasıyla mahkum olanların, eğer başka dini cemaatlere de yardım yaptıklarını delilleriyle ispatlıyorlarsa örgüt üyeliğinden beraat etmelerine hükmetti.Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Sanığın çocuğunu örgüte müzahir okula göndermesi örgütsel faaliyet kapmasında kabul edilmez” görüşüne yer verdi.