15 Temmuz ‘darbe girişimi’ne katılmakla suçlanan askerler hakkında 127 milyon liralık tazminat davası da açıldı. Haklarındaki hükmün kesinleşmesi dahi beklenmeden çoğu ömür boyu hapis cezasına çarptırılan askerlerin tüm mal varlıklarına el konulması istendi.
15 Temmuz darbe girişimine katılma suçlamasıyla yargılanan ve büyük kısmı ilk derece mahkemelerinde ağır müebbet, müebbet ve süreli hapis cezalarına çarptırılan askerler hakkında kamu zararına neden oldukları iddiasıyla 126 milyon 736 bin 49 liralık maddi tazminat davaları açıldı.
Darbe ile suçlanan askerlerin zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu olduklarına iddiasıyla, dava dilekçelerinde mal varlığı kaçırma ihtimaline karşı ceza davalarının sonuçlanması beklenmeksizin taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine tedbir konulması talep edildi.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 206 ASKERDEN 46 MİLYON TL TAZMİNAT İSTEDİ
15 Temmuz gecesi saldırıya uğradığı iddia edilen Özel Harekat Başkanlığındaki hasar için Emniyet Genel Müdürlüğü, Gölbaşı 1. Asliye Hukuk Mahkemesine 406 darbe sanığı hakkında 46 milyon 920 bin 467 lira tazminat davası açtı.Davalılar arasında arasında pilotlar Uğur Uzunoğlu, Hüseyin Türk, Ekrem Aydoğdu, Mehmet Çetin Kaplan, Mustafa Azimetli ve Ertan Koral da yer aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, 661 sanık hakkında, Ankara Emniyet Müdürlüğünün taşınır ve taşınmaz mallarındaki hasarın karşılanması için Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesine 34 milyon 559 bin 647 liralık tazminat davası açtı.Genel Müdürlük ayrıca 63 kişi hakkında Malatya Asliye Hukuk Mahkemesinde 40 bin lira, 84 kişi hakkında Marmaris 2. Asliye Hukuk Mahkemesine bin lira ve 78 kişi hakkında Ankara 20 Asliye Hukuk Mahkemesine 28 bin liralık dava açtı.
TBMM BİNASI BOMBALANDI İDDİASIYLA 124 ASKERE TAZMİNAT DAVASI AÇILDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de 16 Temmuz 2016’da TBMM binasının eski pilot yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı ve eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk tarafından bombalandığı iddiasıyla 124 asker hakkında Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde 19 milyon 472 bin liralık tazminat davası açtı.Milli Savunma Bakanlığı da Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Konya, Malatya ve Şırnak’ta darbe ile suçlanan askerler aleyhine 12 milyon 606 bin 280 liralık 18 dava açtı.Bakanlık, Akıncı Üssü’nde oluşan zarara yönelik 500 kişi hakkında da Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesine 4 milyon 545 bin 14 liralık tazminat davası açtı.
SARAY, TÜRKSAT VE JANDARMA DA ‘ZARARIN KARŞILANMASINI’ İSTEDİ
TÜRKSAT da 162 eski asker hakkında tazminat davası açılarak zararların karşılanması istendi.Jandarma Genel Komutanlığı karargahında oluşan zararın karşılanması için de 257 kişi hakkında Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde 5 milyon 500 bin liralık tazminat davası açıldı.Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı, 136 kişi hakkında Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesine 400 bin liralık dava açtı.Sahil Güvenlik Komutanlığı da 73 kişi hakkında Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesine 67 bin liralık dava açarak maddi zararın karşılanmasını talep etti.
CEZA DAVALARI BEKLENMEKSİZİN ASKERLERİN MALLARINA EL KONULACAK
Yurtta sulh konseyi üyeleri oldukları iddia edilen isimler ile Akıncı Üssü’nde oldukları öne sürülen 4 sivil tazminat davaların tamamında davalı olarak yer alıyor.Diğer davalılar ise Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı karargahı, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığındaki darbe girişimi eylemleriyle ilgili görülen davaların askerlerden oluşuyor.Davalıların, eylemleri nedeniyle doğan zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu olduklarına yer verilen dava dilekçelerinde ayrıca mal varlığı kaçırma ihtimaline karşı ceza davaları beklenmeksizin taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine tedbir konulması da talep edildi.
Böylece devam edilen tazminat davalarının sonuçlanmasıyla ağırlaştırılmış müebbet ile süreli hapis cezalarına çarptırılan askerlerin haklarında cezalar ve hüküm kesinleşmeden tüm mal varlıklarına el konulacak.