• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Manşet

Hastalıklarına rağmen serbest bırakılmıyor: 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan 26 yıldır cezaevinde

1993’te suikaste kurban giden Bahtiyar Aydın davasının da tek tutuklu sanığı 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, çeşitli hastalıklarına rağmen serbest bırakılmıyor.

Eylül 3, 2021
in Manşet, ZULÜM GÜNLÜĞÜ
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

 

İnsan Hakları Derneği’ne göre, Türkiye’deki cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere toplam 1605 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Onlardan biri Mehmet Emin Özkan. 83 yaşındaki Özkan, henüz ispat edilmemiş bir suç nedeniyle 26 yıldır cezaevinde tutuluyor. 10’dan fazla ağır hastalığına rağmen tahliye edilmeyen Özkan için sosyal medyada başlatılan kampanya hasta tutukluların durumunu yeniden gündeme getirdi.DW Türkçe’den Felat Bozarslan, 26 yıldır cezaevinde bulunan ve ağır hasta olmasına rağmen tahliye edilmeyen Özkan’ın dosyasını araştırdı.

3 YIL SONRA SUİKAST İDDİASIYLA TUTUKLANDI

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Tuğgeneral Bahtihar Aydın suikastinden sonra Lice’de şiddet olayları arttı ve toplu göç başladı. Lice’ye bağlı çok sayıda köyün de daha sonra yakılması üzerine siviller Diyarbakır’a ve Türkiye’nin batısına göç etti. O dönem 57 yaşında olan Mehmet Emin Özkan da Mersin’e göç edenlerden biriydi.

Mersin’de bir bir iş bulan Özkan’ın hayatı, 1996 yılında gözaltına alınmasıyla yeniden alt üst oldu. Bahtiyar Aydın’a düzenlenen suikaste katılmakla suçlanan Özkan, ağır işkenceler gördüğünü söylediği sorgudan sonra tutuklandı ve idam cezasıyla yargılandı. Özkan, daha sonraki ifadelerinde okuma-yazma bilmediğini ve içeriğini bilmediği birçok belgeye parmak bastığını söyledi. Ancak iki itirafçının sonradan işkence altında verdiklerini belirtip, geri çektikleri ifade ile tutuklanıp, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

GİZLİ TANIK İFADELERİ İLE SORUŞTURMA YENİDEN BAŞLATILDI

Özkan’ın cezaevinde bulunduğu 2008 yılında Ergenekon davasındaki iki gizli tanık, Bahtiyar Aydın’ı JİTEM’in öldürdüğüne dair ifade verdi. Bunun üzerine Lice’deki olaylarla ilgili soruşturma dosyası yeniden açıldı. Lice olaylarını soruşturan özel yetkili savcı, zaman aşımı süresinin dolmasına dört gün kala soruşturmayı tamamladı ve o dönem Diyarbakır’da görev yapan üst düzey iki asker hakkında dava açtı.

Olaydan 20 yıl sonra hazırlanan iddianamede, “Olay günü PKK terör örgütünün Lice ilçesine saldırdığına ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğüne dair herhangi bir delil elde edilememiştir. Nitekim gündüz saatlerinde bir ilçenin basılıp yaklaşık 11 saat boyunca çatışmanın devam etmesine rağmen hiçbir teröristin ölü ya da sağ olarak ele geçirilemediği gibi teröristleri gören kişilerin dahi bulunmaması, aradan geçen 20 seneye rağmen bu eyleme katılanların tespit edilememiş olması PKK terör örgütünün bu saldırıyı gerçekleştirmediğini göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

YENİDEN YARGILAMA TALEBİ

Hazırlanan iddanamede, 12 yıldır cezaevinde bulunan Mehmet Emin Özkan’ın, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastini işlemediğine dair tespitler de yer alıyordu. Bunun üzerine Özkan’ın avukatları, yeni bir yargılama yapılması için mahkemeye başvuruda bulundu. Mahkeme yeniden yargılama talebini kabul etti ve Özkan’ın dosyası raftan indirildi. Ancak, Özkan hakkındaki infazın durdurulması ve tahliye edilmesine ilişkin talep kabul edilmedi.

Bu süreçte Türkiye’de başlayan çözüm süreci sona erdi, ılımlı iklim yerini yeniden çatışmalı sürece bıraktı. Lice davası da yargılama sırasında hayatını kaybeden bir sanık hakkında düşme, diğer sanık hakkında ise beraatle sonuçlandı. Yeni açılan dava, sanık asker hakkında beraatle sonuçlanınca Özkan’ın durumunda da bir değişiklik olmadı. Dosyayı başından beri takip eden İnsan Hakları Derneği, Lice davasındaki iddianame, sonrasında dinlenen tanıklar ve tespit edilen somut delillere bakıldığında, Özkan’ın 25 yılı aşkın bir süredir suçsuz yere cezaevinde kaldığını belirtiyor.

26 YILDA 5 KEZ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

1996 yılında sağlıklı bir şekilde girdiği cezaevinde 26 yıl geçiren Mehmet Emin Özkan, bu sürede çok sayıda hastalığa yakalandı, 5 kez kalp kirizi geçirdi, 4 kez de anjiyo oldu. Özkan’ı 2015 yılında yüzde 87 oranında ağır hasta olduğu ve cezaevinde kalamayacağı yönünde verilen raporsa 2019’da yapılan bir başka kontrolde kaldırıldı. Şu ana kadar 6 ayrı cezaevi değiştiren Özkan’ın halen 10’dan fazla ağır hastalığı bulunuyor.

Cezaevi’nde yeme, içme, giyinme ve banyo ihtiyaçlarını karşılayamayan Özkan, diğer tutukluların yardımı ile yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Son olarak iki ay önce kelepçeli şekilde hastaneye götürülürken görüntülenen Özkan’ın bu durumu tepkilere neden olmuştu. Ancak Özkan’ın götürüldüğü hastanede yatağa da kelepçelendiği ve tedavisinin bu şekilde yapıldığı ortaya çıkmıştı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, hasta tutuklu Özkan’ın ağır bir insan hakkı ihlaliyle karşı karşıya olduğu görüşünde: “Ağır hastalıklarına rağmen yargı, bürokrasi, adli tıp döngüsündeki dosyası sürekli adli tıp kurumunun tarafsız ve bilimsel nitelikten yoksun kararları neticesinde olumsuz sonuçlanıyor ve cezaevinde halen kalıyor. Bu da aslında mevcut cezaevi politikasının insan hakları ve insancıl hukuktan uzak, nesnel ve bilimsel verilerden yoksun, taraflı bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor. Hasta mahpuslar meselesine şu anki siyasi iktidar politik yaklaşıyor. Bundan etkilenen tarafsız ve bağımsız bir yargı da olmadığı için ne yazık ki kendisi şu an çok ağır sağlık sorunlarıyla yaşam hakkı ihlali riskiyle karşı karşıya”

83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılandığı dava Adana’da devam ediyor. Yedi yıldan beri süren davanın duruşması 15 Eylül’de görülecek. Ancak hukukçular, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özkan için özel af yetkisini kullanmasını istiyor. İHD Başkanı Abdullah Zeytun da Özkan’ın artan sağlık sorunları nedeniyle derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor. Özkan’ın cezaevinde sağlık hizmetine de erişemediğine dikkat çeken Zeytun’a göre, bu mesele bütün politik meselelerin dışında, bir insan hakları meselesi: “Bu sadece Mehmet Emin Özkan bazında değil, diğer tüm hasta mahpuslar için evrensel kriterlerin, sağlık hakkının, yaşam hakkının önceleyecek bir kararla kendisinin derhal tahliye edilmesi ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”

HDP 55 SORU ÖNERGESİ VERDİ

Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumu ve cezaevi şartları muhalefet partilerinin de gündeminde. HDP’li 55 milletvekili Özkan’ın durumu ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle 55 soru önergesi verdi. HDP Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş da Özkan’ın tahliyesine yönelik koşulların sağlanmasını talep ettikleri başvuru dilekçesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na sundu.

DW Türkçe’ye açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Özkan’ın, Bahtiyar Aydın suikastini gerçekleştirmediğinin herkes tarafından yakından bilindiğini belirtiyor. Son dönemde bu olayla ilgili yeni itiraflar ortaya çıktığını ifade eden Beştaş, “Derin devlet güçleri nasıl ki suikasti işletip kapattıysa, şimdi failleri korumak için Mehmet Emin Özkan’ın tahliyesini bizce engellemeye çalışıyor. Sayısız önerge verdik, defalarca sorular sorduk, başvurularda bulunduk. Ailesi defalarca tahliye taleplerinde bulundu. En son geldiğimiz noktada ev hapsine bile neredeyse rıza gösteriyorlar. Mehmet Emin Özkan hala cezaevinde ölüme terk edilmiş durumda. O sadece hasta bir mahpus değil sadece. Aynı zamanda bu ülkede vicdan olarak ortaya çıkmış durumda.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Başbakan Berejiklian, Kovid-19 nedeniyle 13 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi

SONRAKİ HABER

Günay: AKP’li Bakanların Yüce Divan’ı için: İki taraflı fire verildi, muhalefet birçok oylamada Meclis’te bulunamadı bile

BENZER HABERLER

Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

Aralık 8, 2025
Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu
AVRUPA

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta
Avustralya

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Aralık 8, 2025
Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak
Avustralya

Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti
Gündem

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
Sınırsız kontenjan
Manşet

Kore, Açe ve dünden bugüne dostluklar!

Aralık 7, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • All
  • Manşet
Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

by adminzaman
Aralık 8, 2025
0

Bir bacağını cezaevinde kaybetti, kanser ilerledi, doktor raporlarına rağmen tahliye edilmedi. “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen geri gönderildi. Ölüm döşeğinde serbest...

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Aralık 8, 2025
Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
Sınırsız kontenjan

Kore, Açe ve dünden bugüne dostluklar!

Aralık 7, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM