Avustralya Federal İşçi Partisi İktidarı, uluslararası eğitim sisteminde tespit edilen “ciddi ve sistematik bütünlük sorunları” gerekçesiyle Graduate Diploma of Management (Learning) programına uluslararası öğrencilerin yeni kayıtlarını durdurma kararı aldı. Düzenleme 5 Ekim 2026’da yürürlüğe girecek; programa başlamış mevcut öğrenciler ise eğitimlerini tamamlayabilecek.
Federal Hükümet, BSB80120 Graduate Diploma of Management (Learning) programının uluslararası öğrencilere sunulmasına ilişkin CRICOS kayıtlarının otomatik olarak askıya alınacağını veya iptal edileceğini açıkladı. Kararın, hükümete 2025 yılında verilen yeni kurs iptal yetkisinin ilk kez kullanılması olduğu belirtildi.
Eğitim Bakanlığı, söz konusu programla ilgili incelemelerde gerçek eğitim amacı taşımayan öğrencilerin Avustralya içindeki kurumlar arasında geçiş yapmasının kolaylaştırıldığına ilişkin önemli bulgular, yüksek vize ret oranları ve yüksek kurs tamamlamama oranları tespit edildiğini bildirdi. Hükümet, bu durumun hem öğrenci vizesi sisteminin bütünlüğünü hem de Avustralya’nın uluslararası eğitim alanındaki itibarını zedeleyebileceğini kaydetti.
452 EĞİTİM KURUMU PROGRAMI SUNUYOR
Resmi verilere göre programı uluslararası öğrencilere sunmak üzere 452 VET eğitim sağlayıcısı kayıtlı bulunuyor. Program kapsamında 41 bin 33 aktif Confirmation of Enrolment (CoE) bulunduğu, bunlardan 15 bin 772 öğrencinin halen programda eğitim gördüğü açıklandı.
Yeni düzenlemeye göre 5 Ekim 2026’dan itibaren uluslararası öğrenciler programa yeni kayıt yaptıramayacak. Ancak kursa başlamış ve mevcut eğitim kurumunda öğrenimine devam eden öğrenciler programlarını tamamlayabilecek. Eğitim sağlayıcıları ve eğitim acenteleri de bu tarihten sonra programa yeni uluslararası öğrenci kabul edemeyecek veya öğrenci yönlendiremeyecek.
HILL: “GERÇEK ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİ MEMNUNİYETLE KARŞILAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Uluslararası Eğitimden Sorumlu Bakan Yardımcısı Julian Hill, hükümetin Avustralya’nın güvenilir bir uluslararası eğitim merkezi olarak kalması için gerektiğinde müdahale etmeye devam edeceğini söyledi. Hill, hükümetin öğrenci vizesi sisteminin kötüye kullanılmasını önlemekte kararlı olduğunu belirterek, “Avustralya, kaliteli eğitim almak isteyen gerçek uluslararası öğrencileri memnuniyetle karşılamaya devam ediyor. Kalite, bütünlük ve öğrenci deneyimine tavizsiz biçimde odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bu arada Eğitim Bakanlığı, kararın Graduate Diploma of Management (Learning) programına özgü olduğunu ve mevcut öğrencilerin kazanılmış eğitim haklarını ortadan kaldırmadığını özellikle vurguladı.ZAMAN Avustralya













