Albanese Hükümeti, sosyal medya şirketlerine yönelik yeni bir “digital duty of care” düzenlemesini parlamentoya sunmaya hazırlanıyor. Taslak yasayla Avustralyalılara, Facebook, Instagram, TikTok ve benzeri platformlarda algoritmaların seçtiği içeriklerden çıkıp yalnızca takip ettikleri hesapların paylaşımlarını görme seçeneği verilmesi hedefleniyor.
Federal Hükümetin hazırladığı düzenlemenin önümüzdeki iki hafta içinde parlamentoya sunulması bekleniyor. Yeni sistem, sosyal medya şirketlerine yalnızca zararlı içerikleri kaldırma değil, kullanıcıların karşılaşabileceği riskleri önceden belirleme ve bu riskleri azaltmak için makul önlemler alma yükümlülüğü getirecek.
Düzenlemenin en dikkat çekici yönlerinden biri, kullanıcıların kişisel verileri ve geçmiş davranışları üzerinden oluşturulan öneri algoritmalarından açık biçimde çıkabilmesi olacak. Böylece isteyen kullanıcılar, platformların “sizin için seçtikleri” içerikler yerine arkadaşları ve takip ettikleri hesapların gönderilerini kronolojik veya daha sade bir akışta görebilecek.
HÜKÜMET: “GENÇLER ŞİDDET İÇERİKLİ AKIŞA MARUZ KALMAMALI”
Federal Bakan Matt Thistlethwaite, hükümetin özellikle genç erkeklerin sosyal medya algoritmaları aracılığıyla kadın düşmanı, şiddet içerikli ve aşırı cinsel içeriklere tekrar tekrar yönlendirilmesinden endişe duyduğunu söyledi.
Thistlethwaite, genç Avustralyalıların kadınlara yönelik saygısızlığı ve şiddeti normalleştiren içerik bombardımanına maruz bırakılmaması gerektiğini belirterek, ailelerin çocuklarının çevrimiçi ortamda korunmasını beklemesinin makul olduğunu ifade etti.
Düzenleme, Teach Us Consent kurucusu Chanel Contos’un National Press Club’da yaptığı çağrının ardından yeniden gündemin merkezine taşındı. Contos, bazı araştırmalarda 16-18 yaşındaki erkek çocuklarını taklit eden hesaplara 23 dakika içinde kadın düşmanı içerikler önerilmeye başlanabildiğine dikkat çekerek, algoritmik akışın varsayılan seçenek olmaktan çıkarılmasını istedi.
TAYLOR TEMKİNLİ, GREENS İSE YETERSİZ BULUYOR
Muhalefet Lideri Angus Taylor, hükümetin hazırladığı düzenlemeye henüz destek vermedi. Taylor, Aralık 2025’te yürürlüğe giren gençlere yönelik sosyal medya sınırlamalarına rağmen 12-17 yaş grubunun yüzde 80’inden fazlasının sosyal medya kullanmaya devam ettiğine işaret ederek, hükümetin önce mevcut düzenlemelerin neden istenilen sonucu vermediğini açıklaması gerektiğini savundu.
Greens cephesinde ise farklı bir eleştiri var. Parti, hükümetin planını Big Tech şirketlerine karşı yeterince güçlü olmamakla eleştiriyor. Teach Us Consent da Avrupa Birliği’ndeki “algoritmadan çıkma” modelinden daha ileri gidilmesini ve algoritmik akışın varsayılan değil, kullanıcının özellikle tercih etmesi halinde devreye girmesini istiyor.
AVRUPA MODELİ ÖRNEK ALINIYOR
Avrupa Birliği’nin Digital Services Act düzenlemesi, büyük sosyal medya platformlarının kullanıcılara kişiselleştirilmiş algoritma dışında bir seçenek sunmasını zorunlu hale getirmişti. Canberra’nın hazırladığı modelin de bu yaklaşımı temel aldığı, ancak Avustralya’da özellikle çocukların ve gençlerin korunmasına daha fazla ağırlık verilmesinin planlandığı belirtiliyor.
Yeni yasa taslağının ayrıntıları parlamentoya sunulduğunda, hangi platformların kapsama gireceği, yükümlülüklere uymayan şirketlere uygulanacak cezalar ve algoritmadan çıkış seçeneğinin tam olarak nasıl işleyeceği de netleşecek.ZAMAN Avustralya











