• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home AVRUPA

Avusturya’nın referandumda oy veren Türkiyelileri vatandaşlıktan çıkarıp sınırdışı ettiği doğru mu?

Mayıs 18, 2018
in AVRUPA, Dış Haberler, Genel Gündem
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Filistin Devleti için tarihi adım: AB’de artık resmen temsil ediliyor

Gazze’de katliamı sürerken, Türkiye İsrail ile rekor ticaret yapıyor : 5. büyük tedarikçisi ülkeyiz

İsrail’in Gazze’de soykırmı sürüyor: İngiltere ticari ilişkilerini askıya aldı, büyükelçisini geri çağırdı.

ifte vatandaşlığa çok istisnai bazı durumlar dışında izin vermeyen Avusturya’da, hem Avusturya vatandaşı olup hem de Nisan 2017 anayasa referandumunda oy kullanan bazı Türkiyeli kişilerin vatandaşlığı iptal edildi. Bu tartışmanın odağında, konsolosluk ya da büyükelçilikte çalışan biri tarafından sızdırılmış olabileceği iddia edilen bir liste var. Peki sınır dışı iddiası ne kadar doğru?

Türkiye’de 24 Haziran seçimleri için yurt dışında oy verme işlemlerinin başlamasına az bir süre kala, Avusturya’nın Nisan 2017 anayasa referandumunda oy kullanan bazı Türkiyeli kişilerin vatandaşlığını iptal ederek sınır dışı ettiği öne sürülüyor. İddiaya göre, yasa kapsamında başka bir ülke vatandaşlığına geçildiği anda Avusturya vatandaşlığının otomatik olarak düştüğü Avusturya’da, yetkili makamlar 16 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen Anayasa değişikliği referandumunda oy kullananların listesini ele geçirdi ve bu kişilere mektup yollayarak, Türkiye vatandaşı olmadıklarını ispat etmeleri istendi. Çifte vatandaş olduğu tespit edilen kişilerin ise Avusturya pasaportlarının iptal edildiği ve sınır dışı edilecekleri öne sürüldü. Peki işin iç yüzü ne, iddialar ne kadar gerçek?

İDDİALAR DOĞRU MU?

İddialar kısmen doğru. BBC Türkçe’den İrem Köker’in haberine göre, Avusturyalı makamlar, kısa bir süre önce ellerindeki bir liste üzerinden Türkiye kökenli bazı kişilere mektup yazdı ve çifte vatandaş olmadıklarını ispat etmelerini istedi. Bu süreç içerisinde bazı kişilerin Avusturya vatandaşlığı düşürüldü ve hatta bazıları da Avusturya’da vatandaşlık haklarından kendi rızalarıyla vazgeçti.

Ancak vatandaşlıktan çıkan ya da çıkarılanların sınır dışı edildiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Bu kişilerin uzun yıllardır Avrupa’da yaşadıkları için ülkede kalabilmek adına süresiz oturma izni ve çalışma izni başvurusu yapma hakları bulunuyor. Bu durumda Avusturya vatandaşlığı şartı gerektiren işlerde çalışanların mevcut işlerini kaybetme ihtimali doğabiliyor. Ancak oturma ve çalışma izinlerini almalarıyla birlikte bu şartın aranmadığı işlerde çalışabiliyorlar.

BU TARTIŞMA NEDEN ÇIKTI?

Geçen yılın ortalarında Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından resmi makamlara bir liste iletildiği ortaya çıktı. Bu listede 44 bini Viyana’da yaşayan, toplam 95 bin kişinin adı yer alıyor. Bazı kaynaklar bu listenin 16 Nisan 2017’deki anayasa değişikliği referandumunda oy kullanan kişilerin adını içerdiğini öne sürüyor.

Ancak konuyu yakından takip edenler ise bunun çok doğru olmayabileceği görüşünde. Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Die Presse’nin muhabiri Köksal Baltacı, bu listenin eski mi yoksa yeni mi olduğunun bilinmediğini ancak burada adı bulunduğu için mektup alan bazı kişilerin senelerdir Türkiye vatandaşı olmadıkları için bu duruma şaşırdıklarını söylüyor. Baltacı, “Böyle bir liste var. Ancak bu yeni mi, eski mi çok bilinmiyor. Nasıl ele geçirildiği de bilinmiyor. Birçok kişi bunun eski bir liste olduğunu düşünüyor. Mesela seneler önce Türkiye vatandaşlığından çıkan ancak yine de mektup alan kişiler var. Genel tahmin konsolosluk ya da büyükelçilikte çalışan birinin böyle bir listeyi sızdırmış olabileceği yönünde” diyor. Baltacı, Avusturyalı makamların bu liste ile ilgili Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerinden bilgi istediklerini ancak taleplerine herhangi bir karşılık alamadıklarını söylediklerini de sözlerine ekliyor.

AVUSTURYA’DA KAYITLI KAÇ SEÇMEN VAR?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Avusturya’da toplam 108 bin 561 seçmen bulunuyor. 16 Nisan 2017 tarihindeki referandum için Avusturya’da Viyana, Bregenz ve Salzburg başkonsoloslukları olmak üzere üç temsilcilikte toplam 15 sandık kuruldu. Bu sandıklarda toplam 52 bin 733 seçmen referandum için oy kullandı. Avusturya’daki sandıklarda oy kullananların 44 bin 302’sinin seçmen kaydı bu ülkede bulunurken, 8 bin 431 kişi de başka yerlerde kayıtlı oldukları halde Avusturya’da oy kullandı.

YSK’nİn daha önce aldığı karar gereğince, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar sandık kurulan herhangi bir dış temsilcilikte oy kullanabiliyor. 16 Nisan referandumunda Avusturya’da oy kullananların yüzde 73,23’ü ‘Evet’ derken, yüzde 26,77’sinin tercihi ‘Hayır’ oldu.

AVUSTURYA’DA ÇİFTE VATANDAŞLIKLA İLGİLİ DURUM NEDİR?

Avusturya, çifte vatandaşlığa çok istisnai bazı durumlar dışında izin vermiyor ve vatandaşlık işlemleriyle ilgili süreçler eyalet yönetimleri tarafından yürütülüyor. Bu yasal düzenleme nedeniyle, bir kişi başka bir ülke vatandaşlığına geçtiği anda Avusturya vatandaşlığı da otomatik olarak düşüyor. Bu düzenleme sadece Türkiye değil, tüm ülkeleri kapsıyor.

Uygulamanın az sayıda istisnası bulunuyor. Bunun örneklerinden biri İran. İran, kendi ülkesinde vatandaşlıktan çıkılmasına izin vermediği için bu düzenlemenin kapsamı dışında tutuluyor.Viyana’da bulunan avukat Dr. Kazım Yılmaz, yasa maddesinin bu anlamda çok açık olduğunu ancak son dönemdeki iptallerin “bir listeye” dayanması nedeniyle hukuk mücadelesi başlattıklarını söylüyor. Yılmaz, “Burada güya bir liste var. Güya diyorum çünkü ne listesi olduğu, kaynağı da belli değil. Buna göre işlem yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu listeye göre yapılan işlemlere karşı bir hukuk mücadelesi başlattık, bunları sürdürüyoruz” diyor. Yılmaz, listeye dayalı olarak son dönemde görülen vatandaşlık çıkarma işlemleri ile mevcut yasa kapsamında geçmişte yaşanan uygulamaların birbirinden farklı olduğuna da dikkat çekiyor.

Vatandaşlıktan çıkarma kapsamında alınan en yeni kararlardan birisi 8 Mayıs’ta açıklandı. Yukarı Avusturya Eyalet İdare Mahkemesi, 8 Mayıs’ta aldığı bir kararda, yetkili makamların, iki kişinin 1999 yılında Türkiye vatandaşlığına geçtiğini tespit etmesinin ardından Avusturya vatandaşlıklarını iptal etme kararına yönelik itirazı reddetti. Mahkeme, Avusturya vatandaşlığını kaybeden kişilerin yeniden Türkiye vatandaşlığına geçtiklerinde bunun sonuçlarından tam haberdar olmadıkları yönündeki savunmasını haklı bulmadı ve yasada bir kişinin başka ülke vatandaşlığına geçtiği anda Avusturya’da bu hakkını kaybedeceği hükmünün yer aldığını anımsattı.

Ancak bu kararın son dönemdeki listeye dayalı vatandaşlıktan çıkarma işlemleri açısından emsal oluşturup oluşturmayacağı bilinmiyor. Söz konusu liste nedeniyle kaç kişinin vatandaşlığını kaybettiğine dair kesin bir sayı bulunmuyor. Avusturya’da Türkçe yayın yapan Perspektif’e göre, nisan ayı başı itibariyle 11 kişi Avusturya vatandaşlığını kaybetmiş bulunuyor. Ayrıca mektubun gelmesinin ardından gönüllü olarak Avusturya vatandaşlığından çıkmayı tercih edenler de var.

VATANDAŞLIĞINI KAYBEDEN KİŞİLERE NE OLUYOR?

Avusturya vatandaşlığını kaybeden kişilerin burada kalmaya devam edebilmeleri için süresiz oturma izni başvurusu yapmaları gerekiyor. Ancak hukuk uzmanları ve konuyu yakından takip eden kişiler, insan hakları hukuku çerçevesinde vatandaşlığı iptal edilenlerin sınır dışı edilmesinin söz konusu olmadığını söylüyor. Avukat Yılmaz, “30-40 yıl burada yaşayan insanları sınır dışı etmek çok ama çok zor, neredeyse imkânsız. En kötü ihtimalle insani gerekçelere dayanan bir oturma izni verilir. Ancak vatandaşlıktan çıkarma önce hukuki itirazlar, ardından oturma ve çalışma izni başvuruları gibi bu kişiler için oldukça sıkıntılı bir süreç başlatıyor” diyor. Bu durumda olan kişilerin aynı zamanda psikolojik olarak da morallerin bozulduğu belirtiliyor.Gazeteci Baltacı, bu durumun esas olarak psikolojik bir etkisi olduğunu söylüyor. Baltacı, “Böyle bir mektup alanların çoğu ilk tepki olarak şoka giriyor. Başlarına ne geleceğinden endişe ediyor” diyor. (Kaynak: BBC Türkçe)

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

İsrail’in Filistin terörüne tepki devam ediyor: İsrail’e yarım adamdan ne istediniz?

SONRAKİ HABER

Erbakan’ın yıllar önce :AKP’ye oy vermek İsrail’e oy vermek demektir

BENZER HABERLER

AVRUPA

Filistin Devleti için tarihi adım: AB’de artık resmen temsil ediliyor

Mayıs 22, 2025
İsrail’in Filistin soykırımı devam ediyor: Gazze’de can kaybı 51 bine yükseldi
Dış Haberler

Gazze’de katliamı sürerken, Türkiye İsrail ile rekor ticaret yapıyor : 5. büyük tedarikçisi ülkeyiz

Mayıs 22, 2025
İsrail’in Gazze’de soykırmı sürüyor: İngiltere ticari ilişkilerini askıya aldı, büyükelçisini geri çağırdı.
AVRUPA

İsrail’in Gazze’de soykırmı sürüyor: İngiltere ticari ilişkilerini askıya aldı, büyükelçisini geri çağırdı.

Mayıs 21, 2025
İsrail Genelkurmay eski Başkan Yardımcısı Golan: Ordu çocukları hobi olarak öldürüyor
Dış Haberler

İsrail Genelkurmay eski Başkan Yardımcısı Golan: Ordu çocukları hobi olarak öldürüyor

Mayıs 20, 2025
Avustralya’nın da yer aldığı 22 ülkeden İsrail’e ‘insanık’ çağrısı: Fransa, İngiltere ve Kanada “somut önlem” tehdidinde bulundu
AVRUPA

Avustralya’nın da yer aldığı 22 ülkeden İsrail’e ‘insanık’ çağrısı: Fransa, İngiltere ve Kanada “somut önlem” tehdidinde bulundu

Mayıs 20, 2025
İsrail Gazze’de kara operasyonu başlattı
Dış Haberler

İsrail Gazze’de kara operasyonu başlattı

Mayıs 19, 2025
  • All
  • Manşet
AVRUPA

Filistin Devleti için tarihi adım: AB’de artık resmen temsil ediliyor

by adminzaman
Mayıs 22, 2025
0

Avrupa Birliği, Filistin ile ilişkilerinde yeni bir adım atıldı. Filistin’in AB, Belçika ve Lüksemburg nezdindeki yeni büyükelçisi Amal Jadou, AB...

Bir garip mahpusun cezaevinde ölümü!

AKP rejiminde, cezaevlerinde 17 ayda bin 26 tutuklu hayatını kaybetti

Mayıs 22, 2025

Damarıma dokunduruyorlar

Mayıs 22, 2025
İsrail’in Filistin soykırımı devam ediyor: Gazze’de can kaybı 51 bine yükseldi

Gazze’de katliamı sürerken, Türkiye İsrail ile rekor ticaret yapıyor : 5. büyük tedarikçisi ülkeyiz

Mayıs 22, 2025
KHK’lı polis eşi 7 yıl cezaevinde kaldı: Ev hanımı Özlem Düzenli, 6 aylık bebeğiyle tutuklandı

KHK’lı polis eşi 7 yıl cezaevinde kaldı: Ev hanımı Özlem Düzenli, 6 aylık bebeğiyle tutuklandı

Mayıs 22, 2025
Federel siyasette deprem: 80 yıllık Liberal -Ulusalcılar Koalisyonu dağıldı

Federel siyasette deprem: 80 yıllık Liberal -Ulusalcılar Koalisyonu dağıldı

Mayıs 22, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM