Karar Gazetesi yazarı, avukat Figen Çalıkuşu, on yıldır hapiste olan kursiyer teğmen Buğra Baldan’ın kendisine yazdığı mektubu köşesine taşıdı.
Çalıkuşu, Baldan’ın dosyasında aleyhine somut delil bulunmadığını, buna karşılık lehindeki delillerin ise dikkate alınmadığını savundu.Yazısında son dönemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararları sonrasında bazı yerel mahkemelerin yeniden yargılama yaparak beraat ve tahliye kararları vermesini değerlendiren Çalıkuşu, buna rağmen birçok AİHM kararının hâlâ uygulanmadığına dikkat çekti.
AİHM’in son dönemde yüzlerce başvuruda ihlal kararı verdiğini hatırlatan Çalıkuşu, özellikle 15 Temmuz sonrasında yapılan yargılamalarda “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi ile adil yargılanma hakkının çok sayıda dosyada ihlal edildiğinin tespit edildiğini belirtti.
Çalıkuşu, bu değerlendirmelerin ardından Buğra Baldan’ın mektubunu örnek göstererek, yargılamalarda “somut delil” sorununun en belirgin örneklerinden birinin Baldan’ın dosyası olduğunu ifade etti.
Mektuba göre Kuleli Askerî Lisesi ve Hava Harp Okulu’nu dereceyle bitiren, diplomasını dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden alan Baldan, ABD’deki uçuş eğitimini üç ödülle birincilikle tamamladı. Başarısı nedeniyle “Amerika’yı fetheden teğmen” olarak haberleştirilen Baldan’ın, Amerikan vatandaşlığı ve F-22 pilotluğu teklifini reddettiği belirtildi.
Baldan, mektubunda 15 Temmuz 2016 günü önceden satın aldığı ve ertesi gün dönüşü bulunan Konya tren biletini mahkemeye sunduğunu, cep telefonunun bilirkişi incelemesinden temiz çıktığını ve gece boyunca silah kullanmadığını gösteren kamera kayıtlarının dosyada bulunduğunu anlattı.
Mesai bitiminde evine giderken telefonuna izinlerin iptal edildiği ve sosyal faaliyet gerekçesiyle birliğe dönmesi yönünde mesaj geldiğini aktaran Baldan, daha sonra telefonlarının toplandığını, terörle mücadele harekâtı yapılacağının söylendiğini ve sabaha kadar birlikte bekletildiklerini ifade etti. Darbe girişiminin ardından 10 gün boyunca normal hayatına devam ettiğini belirten Baldan, tanık olarak ifade vereceğini düşünürken gözaltına alındığını, daha sonra da müebbet hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti.
Çalıkuşu, Baldan’ın 10 yıldır masumiyetini savunduğunu, dosyada aleyhine somut delil bulunmadığını öne sürerken lehindeki delillerin de dikkate alınmadığını söyledi. Yazısını, Baldan’ın ve benzer durumda bulunan çok sayıda kişinin umutlarını AİHM kararlarına bağladığını belirterek tamamladı. Son cümlesinde ise şu ifadeyi kullandı:
“Yeni bir atasözü kazanacağız herhalde: ‘Strasbourg’da hâkimler vardır efendiler.’”













