Zaman Avustralya
Avrupa

Ukrayna’nın ‘AB’ye aday ülke’ statüsü için kritik zirve

Zaman Avustralya23 Haziran 20221 dk okuma
Paylaş
Ukrayna’nın ‘AB’ye aday ülke’ statüsü için kritik zirve
Yazı Boyutu

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın adaylık süreci hakkındaki kararını 23 Haziran günü başlayacak olan zirvede verecek. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerinin açıklamaları ve gelen tavsiyeler sonrası Ukrayna’nın aday ülke olarak onaylanması bekleniyor.

Ukrayna’ya verilecek olan adaylık statüsünün sembolik olması bekleniyor. Birliğe girmek için daha önce aday olmayan ve savaşın parçaladığı ülke için bu gelişme çarpıcı bir jeopolitik zaferi temsil ediyor. Ukrayna’nın adaylık onayının, savaşın, gıda krizinin, yükselen enflasyonun ve Avrupa’nın güvenliği gündeminin en üst sıralarında yer aldığı Brüksel’deki iki günlük zirvede gerçekleşmesi bekleniyor.

AB’NİN EN BÜYÜK 3 ÜLKESİ ”EVET” DEDİ

Kıtanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Almanya, Fransa ve İtalya liderleri Kiev’de yaptıkları ortak basın toplantısında, Ukrayna’nın adaylık statüsünün verilmesine açık bir şekilde ”evet” demişti. Danimarka, Hollanda ve Portekiz gibi çekimser olan ülkeler de Ukrayna’nın adaylığını desteklemeye yönelik niyetlerini doğruladılar.

Bağımsız Gazeteciliğe Destek Olun

Zaman Avustralya, hiçbir kurum veya kuruluşa bağlı olmadan haber üretiyor. Bu haberciliğin sürmesi için Patreon üzerinden bize destek olabilirsiniz.

Patreon'da Destek Ol

Kiev’deki görüşmelerinin ardından Avrupa Komisyonu Ukrayna’nın başvurusu hakkında olumlu bir görüş yayınlarken, yolsuzluk, kara para aklama ve medya özgürlüğü de dahil olmak üzere ülkenin bu yılın sonuna kadar benimsemesi gereken bir dizi reform ve önlemi duyurmuştu.

MOLDOVA’NIN ADAYLIĞI DA ONAYLANIYOR: GÜRCİSTAN BEKLEMEDE KALACAK

AB liderlerinin Moldova’yı aday ülke olarak onaylamaları da beklenirken, Gürcistan siyasi istikrarını sağlamak için önemli reformlardan geçene kadar bekleme listesinde tutulacak.

Kronos

Bağımsız gazeteciliği desteklemek için bizlere Patreon ile destek olabilirsiniz
Etiketler:#Manşet
AİHM’den Türkiye’ye bir günde üç ihlal kararı birden: Tutuklamalar hukuksuz, cezaevindeki dinlemeler hak ihlaliSıradaki HaberAİHM’den Türkiye’ye bir günde üç ihlal kararı birden: Tutuklamalar hukuksuz, cezaevindeki dinlemeler hak ihlali14 Ekim 2026