• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home YAZARLAR

Valilerle temsil edilen iftarlarımız

Ekim 15, 2016
in YAZARLAR
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Ramazan geldi, geliyor derken son haftasına girdik bile. Sayılı günler çabuk geçer misali, bir Ramazan ayını daha geride bırakıyoruz.

Bu hafta Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz, ardından da bayramı inşaallah. Herhalde, bize Ramazanın çok hızlı geçiyor gibi gelmesinin başlıca sebebi, başından sonuna kadar yetişmeye çalıştığımız hatta bazen aynı güne bir iki tane davetin denk gelmesinden dolayı da hepsine katılma imkanı bulamadığımız iftar davetlerinin yoğunluğunun payı çok gibi. Ramazan boyunca çeşitli kuruluşlarımız adeta birbirleriyle yarış yaparcasına iftar davetleri verdiler ve vermeye de devam ediyorlar. Bu davetlere parlamenrolar ve devlet kurumları da katıldı. Ramazan ayında, Müslüman toplumla farklı dinlere mensup diğer toplum üyeleri iftar masası etrafında bir araya geldi. Ramazana özel programlar ve konuşmalar yapıldı. Parlamento salonlarında ezan okundu, çikolata gibi özel ambalajlanmış hurmalarla iftar açıldı.
Avustralya’da Ramazanlarımız artık hemen hemen toplumun bütün her kesiminden katılımlarla coşkuyla idrak ediliyor. Affinity Kültürlerarası Diyalog Vakfı, Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi AIS ve başkent Canberra’daki Bluestar Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin öncülük ettikleri farklı kültür ve dinlerden temsilcilerin katıldığı liftar programları buna en güzel örnek. Dahası artık bu programlar sadece Müslüman toplumun iftar davetleriyle de kalmıyor. Federal ve eyalet parlamentoları, polis, kiliseler, üniversiteler ve diğer kamu kurumları da artık iftar davetlerini geleneksel hale getirdiler.
İlk önceleri iftara davet edilerek Ramazanı, orucu ve bu ibadetlerin bir Müslüman için neler ifade ettiğini öğrenen siyasiler, üniversite öğretim görevlileri, emniyet teşkilatının üst kademelerindekiler ile din liderleri, şimdiler de aynı iftar yemek davetlerini kendileri de organize etmeye başladılar. Bunun en son örneğini, NSW Eyalet Valisi Marie Bashir’in de davetli olduğu ve bizim de katılma fırsatı bulduğumuz Affinity’nin düzenlediği ”Dostluk ve Diyalog” iftarıydı. NSW Eyalet Vatandaşlık ve Toplum Bakanı Victor Dominello’nun öncülüğünde ve Affinity ile Muhalefetdeki İşçi Partisi’nin desteği ile gerçekleşen iftara akademisyen, sanat, medya, iş siyaset dünyası ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden kalabalık ve seçkin bir davetli gurubu katıldı. Vali Bashir, buradaki konuşmasında Affinity’i çalışmalarından dolayı tebrik ederek, ”İnsanların sosyalleşmesine yaptıkları katkılardan dolayı kendilerini alkışlıyorum”dedi.
Bir kaç yıl önce de Melbourne’de AIS ile ortak düzenlenen dönemin Eyalet Valisi David de Kretser ve eşinin düzenlediği iftar davetine katılmıştım. AIS’in Parlamento iftarı ile başlayan davetler, Victoria Valisi’nin ilk kez Ramazanda kendi ikâmethagında verdiği iftar ile doruğa ulaşmıştı adeta. Vali bey ve eşi aslında Türk insanına, iftarlara ve Türk kültürüne çok da yabancı değillerdi. Daha önce katıldıkları ev iftarları dolayısıyla Ramazan ayını, orucu ve Müslümanlar için önemini çok iyi biliyordu, Kretser çifti. Avustralya Katolik Üniversitesi’nde kurulan Gülen Kürsüsü’nün resmi açılışını bizzat yapmış ve bu açılış için Türkiye’den gelerek kendisini ziyaret eden doktor, akademisyen, gazeteci ve işadamlarına normalde hiç yapmadığı bir davranışda bulunarak misafirlerini kapıda karşılamış ve kapıda uğurlayarak ‘Vali Konağı’nı bizzat onlara kendisi gezdirmişti. Yemek salonunu gezdirirken de ”Bu salonda herhangi bir heyet veya dış ülke temsilcileri için verilecek yemeğin sadece düzeni için yapılan hazırlığın üç gün sürdüğü” ayrıntısını da söylemeden geçmemişti. O akşam ki iftar programı için verilen hazırlığın kaç gün sürdüğünü veya aynı salonda mı verildiğini bilemiyorum ama çok özenle ve titizlilikle hazırlandığı gözden kaçmıyordu. Yemeğin verileceği salonun kapısında özel bir görevli tarafından alınıp yerinize oturtulmanız, masada herkesin yerini gösteren kraliyet amblemli isimlerin yazılı olduğu kartlar, davetlilere gösterilen titizliklerden sadece bir kaçı sayılabilir.
Kraliçenin temsilcisi, Victoria Eyaleti’nin en tepedeki ismi Vali David de Kretser ve eşi tarafından verilen iftar, toplumun genelini kucaklam
ası açısından da çok önemliydi. Yemeğe katılan 100 civarında seçkin davetli, Avustralya’nın mozaiğini, çokkültürlü yapısı ve politikasını gözler önüne serdi. Vali bey ve eşinin verdiği iftar davetinden etkilenen kuruluş temsilcilerinin, toplum liderleri veya iş adamlarının, Ramazan ayında şimdiden biz de iftar davetleri versek de bu güzel tablonun oluşmasına bizim de katkımız olsun diyenleri hatırlıyorum. Vali iftarı, AIS’in daha önceki ortak gerçekleştirdiği iftarlardan farklıydı. Mütevazi yemek de bir çoğu değişik meslek gruplarından, toplum kuruluşundan ve din temsilcilerinden tanınmış simalar buradaydı. Türk toplumu açısından da büyük bir ayrıcalıkdı bence bu yemeğe katılmak. Masalar rastgele ayarlanmamış her davetlinin yanında ya farklı dinlerden bir temsilci, ya bir toplum lideri, ya öğretim görevlisi ya işadamı ya da başka bir üst seviye de yetkili, bir arada aynı masadaydı. Toplumumuzu temsil eden işadamı, eğitimci, akademisyen ve siyasetçilerimiz de burada tanıştığı kişilere ya konumuna göre yaptığı işden, ya da temsil ettiği sivil toplum kuruluşundan veya en azından toplumumuzun Avustralya’daki başarısından bahsetme imkanı buluyordu.

Hayat da böyle değil mi? İnsan bilmediğinin düşmanıymış. İşte bu ortamlar hele de İslam’ın ve Müslümanların yanlış tanıtılmaya çalışıldığı günümüzde, bu yanlışları izale etmenin en kestirme yolu bu organizeler değil mi? Buna bir örnek olarak davetliler arasında Hıristiyan toplum liderlerinden birinin söylediği şu değerlendirmeyi verebiliriz ‘10 yıl önce bu diyaloglar yoktu. Bizler birbirimizi tanımayan, birbirimizden uzak yaşıyorduk’ diyordu ve bu tarz ortamların farklı dinlere ve kültürlerden gelen insanların birbirini daha iyi tanıması, anlaması ve daha hoşgörülü olmasının fırsat ortamlarından biri olduğunu vurguluyordu. İyiliğe, hoşgörüye, sevgi, samimiyet ve herkesi kendi konumunda kabullenmenin verdiği memnuniyet edasıyla söylenen bu ifadeleri duydukça, bu tür organizelerin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Ya, 10-15 sene önce bu fikirler, ortaya atılmasıydı ve bu programlar, organizeler hayata geçirilmeseydi? Başlamasına vesile olan ve emeği geçen herkesden Allah razı olsun.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“Anne, babam şehit mi terörist mi!”

Hayatı süzerek yaşama…

Sarıl kızına!

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Halbuki seciyemize işlemişti

SONRAKİ HABER

Abbott: Yakında uçağın enkazıyla ilgili sonuç alacağız

BENZER HABERLER

Bahçeli; rest mi çekiyor, blöf mü yapıyor?
Manşet

“Anne, babam şehit mi terörist mi!”

Ocak 20, 2026
Sınırsız kontenjan
YAZARLAR

Hayatı süzerek yaşama…

Ocak 18, 2026
O bir Hakas kızı
Manşet

Sarıl kızına!

Ocak 18, 2026
3S rejimi: Sömüren, Semiren ve Söven rejimi!
Manşet

Bilal’in “dindar insanı”, babasının dindara kini!

Ocak 17, 2026
Sınırsız kontenjan
Uncategorized

Sizi bekliyorduk…

Ocak 12, 2026
O bir Hakas kızı
Manşet

Zindandaki secde!

Ocak 12, 2026
  • All
  • Manşet
Liverpool Belediyesi’nden ‘Australia day coşkusu
Avustralya

Liverpool Belediyesi’nden ‘Australia day coşkusu

by zmnaus
Ocak 21, 2026
0

Liverpool Belediyesi, 26 Ocak 2026’da düzenlenecek Australia Day etkinlikleriyle kentin çokkültürlü yapısını, toplumsal birlikteliği ve ortak değerleri ön plana çıkaracak....

Zeynep Sönmez, Avustralya Açık’ta 3. turdaki rakibi belli oldu: Türkiye tenis tarihine adını yazdırdı

Zeynep Sönmez, Avustralya Açık’ta 3. turdaki rakibi belli oldu: Türkiye tenis tarihine adını yazdırdı

Ocak 21, 2026
İran’daki gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 519’a ulaştı

İran’daki gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 519’a ulaştı

Ocak 21, 2026
Anketlerde sürpriz artış: Yaşam maliyeti, göç ve güvenlik tartışmaları One nation’a yaradı

Anketlerde sürpriz artış: Yaşam maliyeti, göç ve güvenlik tartışmaları One nation’a yaradı

Ocak 21, 2026
Dini ve etnik nefrete karştı ağır yaptırım yolda: Avustralya Parlamentosu yeni yasaları onayladı

Dini ve etnik nefrete karştı ağır yaptırım yolda: Avustralya Parlamentosu yeni yasaları onayladı

Ocak 21, 2026
CHP’li Emir”den, AKP’li Hulusi Akar’a zor soru: TSK’yı deprem bölgesine niye sürmediğinizin cevabını verin

CHP’li Emir”den, AKP’li Hulusi Akar’a zor soru: TSK’yı deprem bölgesine niye sürmediğinizin cevabını verin

Ocak 21, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM